Warszawa, grad u kojem su živjeli Frédéric Chopin i Maria Curie

Legenda kaže da je dvoje ljubavnika, Wars i Zawa, osnovalo grad. Kombiniranjem njihovih imena proizašlo je i ime ovog baltičkog bisera, čiji je simbol sirena koja drži štit i mač.

Dobivena prilika da određeno vrijeme dišem poljski zrak, vodila me ka istraživanju novog i drugačijeg, ali uz dozu opreza i poređenja s nečim što sam osjetila i doživjela zahvaljujući prijašnjim putovanjima. I tako dođoh do zaključka da je svaki grad priča za sebe, te da ima ono nešto unikatno i jedinstveno što ga čini posebnim. Pričom ću vas povesti do glavnog grada države u kojoj trenutno prebivam, lijepe Warszawe, koju s pravom nazivaju kraljicom poljske kulture. Prekrasan spoj umjetničkog i kulturnog duha, probudit će avanturistu u vama i tjerati da otkrijete sve čari ovog grada. Odmah na početku primijetit ćete da je Warszawa moderan grad i veliki poslovni centar te da su gotovo nestali tragovi koji ukazuju da je godinama podilazila ‘istočnim pravilima’. Osjetit ćete podjednak utjecaj zapadnoeuropske i istočnoeuropske kulture. Warszawa je grad koji spava na rijeci Wisli, obiluje zelenim površinama, a pod zaštitom je sirene. Inače, sirena je nekada davno rijekom doplovila do Warszawe i kao zahvalu ribaru koji je spasio iz mreže uzela grad pod svoju zaštitu. Tako se na grbu Warszawe još od 14. stoljeća nalazi sirena koja drži mač i štit, dok se njena se sestra iz Baltičkog mora nastanila u Kopenhagenu gdje ju i danas možete vidjeti na ulazu u luku. Prema predaji, grad je osnovalo dvoje ljubavnika, Wars i Zawa, čijom je kombinacijom imena proizašlo i ime ovog baltičkog bisera.

Stari grad pod zaštitom UNESCO-a

Sada kada znate legendu, krećemo put nezaobilaznog dijela grada koji svaki turista treba posjetiti ukoliko želi doživjeti istinsku Warszawu. Riječ je o Starom gradu, koji je gotovo u potpunosti razrušen tokom Drugog svjetskog rata.  Obnova je trajala godinama, zahvaljujući čemu su ostaci Starog grada vidljivi i oku turista jako interesantni i danas. Tome u prilog ide i činjenica da je ovaj dio grada pod UNESCO-vom zaštitom od 1980., kao jedinstven primjer poslijeratne obnove. Nakon što ste napravili nekoliko nezaobilaznih fotografija i selfie-ja 🙂 u ovom dijelu grada, koje će vječno trajati, sigurno ste poželjeli da se osvježite. Preporučila bih kafiće, učahurene na trgu Rynek, gdje ćete doživjeti varšavsku atmosferu i osjetiti pravi puls grada. Izbor nek vam bude pivo, jer su Poljaci poznati kao veliki uživaoci, a uz Čehe, i veliki proizvođači tog pića od hmelja. Uvjerit ćete se da je izbor na pivskoj karti zavidan i da svako može pronaći nešto za sebe, čak i oni koji piju pivo s 0% alkohola.

Nakon što ste sva vaša čula prepustili istraživanju poljske gastronomije, reći ću vam odmah, da izaberete Žurek i Pieroge, a na kraju se zasladite Szarlotkom. Vjerujte, ako to ne probate kao i da niste bili u Poljskoj. Dozvolite da vas upoznam malo s tim šta ćete kušati. Žurek je tradicionalna poljska supa koja prija posebno tokom hladnih, zimskih dana. Servirana je u jestivim korpicama od kruha, aromatičnog okusa s neizostavnim krakowskim kobasicama i kuhanim jajima.

Pierogi tipični predstavnici poljske gastronomije  jako podsjećaju na italijanske raviole. Pierogi mogu biti punjeni mesom, sirom, kupusom, servirani prepečeni na maslacu. Dolazimo i do najslađeg dijela, Szarlotka, poljske predstavnica u području slastica. Dosta je slična ‘American pie’, ali na poljski način. Fini spoj tijesta kojim dominira aroma maslaca, sočnih jabuka i cimeta, osvojit će vas na prvu. Uvijek se služi topla uz kuglu domaćeg sladoleda od vanilije. Obavezno u vaš kalendar obaveza u Warszawi upišite i noćni izlazak. Za one koji su odlučili nazdraviti za boravak u ovom gradu, preporučila bih poljsku votku Luksusow. Samo jedan bitan savjet: Ne trudite se piti kao Poljaci, jer njima su u tome konkurencija samo Rusi.

Szarlotka

Varšavski Champs Elysees

Nakon smiješne usporedbe, idemo do ponosa cijele Warszawe. To je Zamek Krolewskom ili Kraljevski dvorac koji se ističe na trgu Plac Zamkowy. Dvorac je okupljalište kulturne elite i s pravom ga nazivaju domom umjetnika, jer se u njemu događaju brojne izložbe i koncerti. S tragom kraljevske prašine i novim iskustvima nastavljamo koračati varšavskim ulicama sa spoznajom da je ona uistinu bogat spoj kulturnog i modernog. I onda čujete da se nalazite u ulici Champs Elysees i ništa vam nije jasno jer niste u Parizu. Naime, to je varšavska Kraljevska cesta koju su Poljaci nazvali po pariškoj, jer su u nju utkane brojne palače i spomenici. Čak je i predsjednička palača, kroz koju su prolazile brojne slavne osobe, predsjednici država, kraljevi, tu našla svoju oazu. Uglavnom, jako lijepo mjesto za vidjeti i napraviti nekoliko dodatnih fotografija.

Dalje nas put vodi ka ‘meki’ za turiste, posebno za one koji gaje ljubav prema umjetnosti – idemo do palače u Wilanowu. Uistinu impresionira svakog istinskog ljubitelja kulture, jer je čisti primjer raskoši, baroka, ukrašena divnim vrtovima, skulpturama i fontanama. U punom cvatu se pokaže u kasno proljeće, kad ju zrake sunca učine još ljepšom, posebno ističući jezero na istočnom kraju parka.  Ljubitelji kulture i umjetnosti svakako trebaju prošetati i do četvrti Praga gdje su smještene brojne galerije, pozorišta i klubovi. Lijepo je posjetiti i Łazienki čijim parkovima nesmetano šeću paunovi i pokazuju raskoš svoga perja. Za izgradnju ove kraljevske rezidencije bilo je potrebno 30 godina, a njen najljepši dio je Palača na vodi – građevina koja se ogleda na mirnoj površini jezera kojim plove patke i labudovi. Interesantno je i Pozorište na otoku, koje je uistinu napravljeno na malom otočiću na jezeru. Oduševit će vas dolazak glumaca koji u čamcu prilaze pozornici. Možda niste znali da je slavni Fredric Chopin rođen u pokraj Żelazowa Wola blizu Warszawe i da se i danas osjete tragovi njegove zaostavštine. Svakako potražite i rodnu kuću Marie Curie, dobitnice Nobelove nagrade,  koja je pretvorena u muzej.

Nogometni stadion s pet zvjezdica i renomirani dizajnerski dućani

Nakon što smo nahranili svoju umjetničku stranu, idemo napraviti mali kontrast. Ovaj posjet će posebno razveseliti mušku populaciju. Idemo se malo baviti i istražiti najbitniju sporednu stvar na svijetu! Da! U pravu ste, riječ je o nogometu. Skoro i da ne postoji zaljubljenik u tu vrstu sporta, a da ne zna da je Poljska uz Ukrajinu bila domaćin Europskog nogometnog prvenstva. Kada je Poljacima obznanjena vijest o domaćinstvu, uistinu su se potrudili. Na mjestu starog stadiona, dali su izgraditi novi Nacionalni stadion, koji ne samo po veličini, već i po izgledu oduševljava. Tako da ga je UEFA ocijenila s pet zvjezdica. Predlažem, da svakako obiđete taj dom nogometa kojim su prolazile brojne svjetske nogometne zvijezde, a koji može primiti oko 59 000 ljudi.

Upoznavši i sportsko lice Warszawe, dolazimo skoro do kraja obilaska, uz bitnu napomenu da ovaj grad posjeduje još mnogo bitnih povijesnih, kulturoloških atrakcija, ali ih je nemoguće sažeti u jednu priču. I da, nismo zaboravili ni ljubitelje mode i shoppingholičare. Warszawa se može pohvaliti da je rame uz rame, Parizu, Londonu, Milanu, kada su u pitanju modna zbivanja i fashion week-ovi. Samim tim svoje utočište ovdje su pronašli i brojni dizajnerski dućani koji vesele sve, a posebno pripadnice ljepšeg spola. Za takvu vrstu kupnje preporučamo modernu, novo izgrađenu, Galeriju Mokotow. Za one koji ne vole shopping tog tipa, ostaje vrijeme za povratak u Stari grad, u kojem je posebno na večer divno uživati u notama uličnih glazbenika, diviti se djelima uličnih slikara, jer upravo oni daju tu bitnu nijansu koja održava toplinu prave Warszawe.

Još malo instrukcija prije nego što završim priču! Ako ste prilikom posjeta upoznali Poljaka/Poljakinju koje želite pozdraviti učinit ćete to sa Dzien dobry(dobar dan), a ako se želite zahvaliti učinit ćete to sa Dzieki (hvala). Ukoliko vam je ta osoba prirasla srcu, nagradit ćete ju s jednim Kocham te (volim te). Na koncu svega, kada se budete pozdravljali s Warszawom ostavljajući je u zagrljaju sirene, svakako si na ulici kupite jedan topli poljski precel (perec) i uživajte noseći sa sobom ono najljepše što vam je ovaj grad mogao dati- jedno novo i posebno iskustvo. A sada… Dowidzenia(doviđenja)!

Ana Buntić

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content