Webinar UNWTO- Pristupačan turizam za sve

Više od milijardu ljudi u svijetu živi s nekim oblikom invaliditeta. Omogućavanje pristupa turističkoj infrastrukturi, uslugama i iskustvima za osobe sa specifičnim zahtjevima pristupa postaje sve važnije za turističku industriji. Međutim, mnogi pružatelji turističkih usluga još uvijek ne znaju kako poboljšati svoju pristupačnost.

Turistička industrija zahtijeva zajedničke koncepte i smjernice o pristupačnosti, tako da svi ključni igrači mogu razumjeti i raditi na isti način.

Ne postoji međunarodni zlatni  standarda o pristupačnom turizmu.  Veliki nedostaci postoje u nacionalnim zakonodavnim i normativnim okvirima. Specifikacije i indikatori pristupačnosti razlikuju se između različitih zemalja ili regiona. Ovo uzrokuje zbrku i stresno planiranje putovanja za turiste sa invaliditetom  što često dovodi do loših iskustava.
Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) se udružila  sa ONCE fondacijom za saradnju i socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom i Španskom asocijacijom za standardizaciju, UNE, 2016. godine, kako bi predvodili razvoj sveobuhvatnog standarda o pristupačnosti, u okviru Međunarodne organizacije za standarde (ISO).
Nedavno objavljeni standard ISO 21902:2021, kao i drugi alati koje je UNWTO lansirao od 2020. godine, mogu poslužiti kao podrška turističkoj industriji da se bolje oporavi od pandemije tako što će doprijeti do kupaca sa specifičnim zahtjevima pristupa, iskoristiti nove izvore prihoda i  zaista  postati inkluzivna.
U četvrtak, 9. decembra 2021., od 16.00 do 17.30 sati po srednjeevropskom vremenu (madridsko vrijeme) putem Zooma će  se održati webinar Pristupačan turizam za sve: standardi i preporuke koje vode oporavku.
Webinar će rasvijetliti nove normativne instrumente i preporuke okupljanjem  stručnjaka i predstavljanjem dobrih praksi u pristupačnom i inkluzivnom turizmu. Cilj je da se ohrabre zainteresovane strane iz javnog i privatnog sektora da planiraju i implementiraju sopstveni program pristupačnosti. Ovaj webinar se ne odnosi na ispunjavanje zahtjeva, već na razumijevanje brojnih mogućnosti koje pristupačni turizam nosi.
Prijaviti se možete putem linka  OVDJE 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content