Whatifness – Anja i Strahinja su par koji obilazi svijet u kombiju

Anja Vuković i Strahinja Tanasković su “Whatifness” beogradski par koji obilazi svijet u kombiju kojeg su preuredili u dom na točkovima. Avanture nisu prestale ni dolaskom djece, koja su u njima probudila želju da im pokažu ono što su sami vidjeli i mnogo više od toga 

Whatifness
Whatifness

Piše: Elma Zećo

Snimci: Privatni album

“Znamo tačan momenat kada smo shvatili da bi bilo moguće da ostavimo naše poslove i nastavimo da živimo, takoreći, bez stalne adrese. To se desilo kada smo se jednog oktobra, prije šest godina, vraćali sa svadbe iz Crne Gore i negdje u teškoj pustahiji, na Žabljaku, u subotu predvečer pukla nam je guma. Kod sebe smo imali samo karticu, nimalo keša i jedan viski u gepeku. Viski je odradio posao, lokalni vulkanizer ga je prihvatio kao legitimnu valutu i još nam je vratio kusur!

Tada smo shvatili da barter ekonomija i dalje funkcioniše i da bismo mogli da putujemo plaćajući za smještaj i hranu tako što bismo vlasnicima apartmana ponudili bolje fotografije smještaja, ili optimizaciju Facebooka, Instagrama, Booking ili Airbnb stranice nekim boljim i pitkijim tekstom kao i slikama”, riječi su s kojima započinje svoju priču beogradski par Anja Vuković i Strahinja Tanasković, blogeri koji svojim nomadskim životom i putešestvijima nikog ne ostavljaju ravnodušnim. 

Whatifness koncept

Whatifness

Prije nego što će formirati Whatifness koncept, pokret bez razmišljanja, Anja je živjela u Londonu iz kojeg se vratila otprilike godinu dana prije nego što će na Tari upoznati Strahinju. S drugaricama je osnovala malu firmu za proizvodnju ručno rađenih dasaka za serviranje hrane zvanu Daskka, dok je Strahinja, kako on sam kaže u šali, u to vrijeme rintao od 9 do 21 kao copywriter u agenciji. Danas, dok putuju, za život zarađuju pisajući tekstove za reklame, slikajući proizvode za Instagram profile klijenata, te sarađujujući s različitim brendovima koji se pojavljuju kao sponzori na njihovom ličnom profilu. 

Od Kambodže do Kube

Do toga da putuju u preuređenom kombiju došlo je sasvim slučajno. Dok su bili u Šri Lanki 2017. godine, preko Facebook stranice koja spaja digitalne nomade s poslovima širom svijeta, dobili su posao da u Algarveu u Portugalu snime promo klip za grupu surfera koja je pokrenula sopstveni biznis. Kako nisu imali novca da im plate, dali su im svoj preuređeni kombi da dok rade za njih spavaju na luksuznoj lokaciji – prelijepoj litici s pogledom na okean, gdje je bio parkiran njihov kamper. 

“Tada smo se zaljubili u ovaj način putovanja. Shvatili smo da putujući tako ne bismo morali ni smještaj da plaćamo, čime bi putovanje postalo još lakše i jeftinije. Morali smo se odreći za nas marginalnih stvari, recimo, svakodnevnog tuširanja i rerne, a dobili smo nesrazmjerna prostranstva pod točkovima. Ne bismo mogli bez našeg trećeg člana, bebe jaze, Šnjura, koji je od tada pa nadalje svugdje išao s nama.” 

Whatifness
Whatifness

Anja i Strahinja su kombi preuredili uz pomoć Pinteresta, Instagrama, You Tubea i vještih ruku jednog čovjeka koji ih nije poznavao, ali je čuvši njihovu priču odlučio da im pomogne u pravljenju. Ovaj poduhvat unijet će promjene i u njegov život, jer poslije toga i sâm počinje da preuređuje kampere po narudžbi. 

Putovali su od Kambodže do Kube, koja ih je svojom strastvenošću i instant prisnosti sa strancima oduševila i podsjetila na ovdašnje prostore. Ipak, zemlja kojoj se najradije vraćaju je Portugal, koji je zbog gostoprimljivosti i opuštenosti svojih stanovnika definitivno raj za “vanlajfere”. 

“Shvatili smo da su ljudi svugdje isti – mahom dobričine. I da svijet nije neko strašno veliko mjesto puno opasnosti, nego vječita inspiracija.”

FAP-ov autobus postaje kućica

Whatifness
Whatifness

Anjine i Strahinjine avanture nisu prestale ni dolaskom djece – Ognjena i Ade, koja su u njima probudila još veću želju da i njima pokažu sve što su vidjeli i još više od toga. U međuvremenu su udomili još jednog psa, tako da ih je sada šestero. Nerado prave pauzu od putovanja, ali kada krene loše vrijeme priznaju da je teško kampovati.

“Da smo i dalje samo nas dvoje, otišli bismo, naprimjer, na Sardiniju, negdje na jug, ali bebci su, ipak, još uvijek suviše mali i treba im malo više stabilnosti nego nama matorcima. Na proljeće opet krećemo.” 

Whatifness
Whatifness

Živeći u kombiju Anja i Strahinja nisu bili izloženi velikim iskušenjima. Nekoliko puta su morali da se preparkiraju, jer im se mjesto činilo nedovoljno bezbjednim, a priroda malog prostora ih je naučila da sve nesuglasice rješavaju u hodu i odmah.

“Odricanjem standardnog koncepta življenja dobili smo mogućnost da iskusimo ono što mi doživljavamo kao slobodu – mogućnost da digneš sidro i promijeniš okolinu kad god poželiš. Ali mnogo važnije od mijenjanja sredine je samopouzdanje koje smo dobili – da sve što smislimo, ako se potrudimo, možemo da postignemo.”

Na pitanje kakvi su im planovi za budućnost, odgovaraju: 

“Takvi da naši roditelji samo prevrću očima (smijeh). Upravo smo kupili 30 godina star FAP-ov autobus koji planiramo da prepravimo u udobnu kućicu. Želja nam je da negdje u Srbiji nađemo idealnu lokaciju da ga parkiramo i da, kada ne putujemo u našem kamperu, provodimo vrijeme u legendarnom Sanosu s pogledom na veličanstvenu prirodu.”


Sudar s Porscheom u centru Londona

“Pamtimo dan, koji i dan-danas slavimo kao slavu, kada je Strahinja u centru Londona, nesmotreno i pjevušeći, vozeći u rikverc na veoma velikoj raskrsnici udario u najnovijeg Porschea. Svi smo, naravno, prošli bez ogrebotina, ali smo strepjeli da li će nas popravke na Porscheu koštati cijelog kombija, naše kuće. Međutim, poslije dva dana grickanja noktiju došao je mail od vlasnikovog osiguranja da trebamo da platimo samo 29 funti. Malo je reći da smo osjetili olakšanje.” 

Pogledajte fotogaleriju:

Anju i Strahinju možete pratiti na njihovom instagram profilu OVDJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content