Wiesbaden – Grad za uživanje u životu

Wiesbaden – Grad za uživanje u životu

Grad evropske aristokracije i mondenskih banja, mjesto luksuza i ljepote koje je oduvijek privlačilo pisce, pjesnike, filozofe, nekadašnji dom Getea, Dostojevskog, Vagnera, Bramsa… Kulturan, čist i uglađen, prilagođen starim i osobama s invaliditetom. Grad za uživanje u životu. Na četvrtom mjestu najsigurnijih gradova Njemačke. Sve to je Wiesbaden, prijestolnica njemačke pokrajine Hessen.

Autor teksta i fotografija: Emira Azganović

Sa svojim termalnim izvorima grad je oduvijek poznat kao wellness oaza Evrope. Već prije 2000 godina, Rimljani su prepoznali ljekovite moći termalne vode i ovdje se opuštali i tražili okrepljenje. Od nekadašnjih 26, danas je preostalo samo petnaestak vrela razasutih po cijelom gradu, od kojih je najpoznatija banja Kaiser Friedrich`s Thermae, smještena u prekrasnom parku u engleskom stilu. Temperatura vode je oko 66 stepeni, a ulaz je dozvoljen samo osobama iznad 16 godina.

Šetajući centrom grada vidjet ćete neke od najboljih gradskih trgova, velikih parkova i historijskih građevina koje krase grad koji je poznat i kao mjesto zabave i kulture, s mnogo otmjenih prodavnica, galerija, muzeja i pozorišta međunarodne reputacije. Festivali su također jako popularni, ovdje se svake godine okupljaju ansambli u Državnom pozorištu pokrajine Hessen na međunarodnom festivalu Maifestspielen (majski festival) i Rheingau muzičkom festivalu, koji pretvaraju cijelu regiju oko Wiesbadena u jedinstvenu ljetnu koncertnu pozornicu. Svake godine festivalsko raspoloženje garantuje i Festival Wilhelmstraßenfest koji je inače najveći ulični festival u Njemačkoj.

Neroberg

Wiesbaden je bio pod upravom dinastije Nassau stotinama godina i dom visoke aristokracije, čiji posjedi se još uvijek mogu naći širom grada. Punu predstavu o ljepoti i raznolikosti glavnog grada Hessena vidjet ćete ako krenete turističkim vozićem u obilazak brda Neroberg, koji će vas iz centra odvesti do nekadašnjih rezidencija knezova Nassaua, s vilama i otmjenim zgradama, koje se nalaze uz prelijepe avenije. Putem ćete vidjeti rusku pravoslavnu crkvu koja podsjeća na tužnu ljubavnu priču grofa Nassau i ruske princeze Elizabete, koja je u 19. godini preminula pri rađanju njihovog prvog djeteta. U njihovu čast grof je od miraza koji je Elizabeta donijela u brak, sagradio ovo veleljepno zdanje.

Na području crkve nalazi se i pravoslavno groblje gdje su pokopani mnogi predstavnici plemićkih ruskih porodica. Do brda Neroberga stiže se žičarom koja je jedina žičara na svijetu koja koristi vodeni balast kao pogonski sistem. S vrha brežuljka pruža se veličanstven pogled na Wiesbaden i dolinu Rajne.

Šta posjetiti u Wiesbadenu

Kurhaus (u prijevodu Spa kuća) u Wiesbadenu, s veličanstvenim balskim salama, danas služi kao mjesto održavanja tradicionalnih kulturnih događaja, koncerata na otvorenom i baleta. Tu je 12 soba i salona različitih veličina i stilova, nekoliko restorana i kazino sve pod jednim krovom. Poznati ruski pisac, Fjodor Dostojevski proveo je mnogo vremena u kazinima Njemačke, a upravo ovdje je izgubio mnogo novaca što ga je inspirisalo za njegovo čuveno djelo Kockar.

Odmah iza Kurhausa, nalazi se Kurpark Wiesbaden projektovan je 1852. godine u stilu engleskog vrta. U sklopu parka nalazi se jezerce, gdje posjetitelji mogu iznajmiti brodiće. Tu je i umjetni otok i impresivna fontana visoka 6 metara.

Najviša građevina u Wiesbadenu je crkva Marktkirche čiji glavni toranj se uzdiže na 98 metara i dominira nebom iznad Wiesbadena. Izdvaja se po crvenoj boji cigle i po visini, uglavnom je zadržala svoj originalni izgled.

Okolina Wiesbadena (Rudesheim am Rhein i Eltville)

Grad Rudesheim am Rhein nalazi se nedaleko od Wiesbadena i jedno je od najpoželjnijih turističkih odredišta u Njemačkoj. Osim po prekrasnim srednjovjekovnim građevinama i posebnog stila gradnje, zbog čega se nalazi na UNESCO listi svjetske kulturne baštine, grad je poznat i kao rado posjećena vinska regija. Doživljaj je poseban kada se vozite žičarom iznad plodnih vinograda, a pogled puca na dolinu Rajne. Žičarom se stiže i do vidikovca na kojem se nalazi impresivni, 38 metra visok, spomenik Niederwalddenkmal koji simbolizira ponovnu uspostavu njemačkog carstva nakon francusko-pruskog rata.

Glavna skulptura je Germania, klasična mitska ženska figura koja predstavlja Njemačku. U njenoj uzdignutoj desnoj ruci nalazi se carska kruna, a carski mač drži u lijevoj. U središtu Rüdesheima nalazi se čuvena uska uličica Drosselgasse, duga je 144 metra i široka samo dva. U ljetnoj sezoni ovdje se uz muziku uživo pleše do ranih jutarnjih sati, te ne čudi što Drosselgasse privlači više od tri miliona posjetitelja godišnje.  

U središtu vinogradarskog kraja Rheingau, na obali Rajne, smjestio se prekrasni gradić Eltville koji ponosno nosi titulu Grad ruža. U njegovim vrtovima i parkovima cvjeta više od 350 vrsta ruža, a pored privatnih, svake godine i 22 hiljade ruža na javnim površinama procvjeta i mirisom opija ovaj šarmantni grad.

Okružen je vinogradima, kućama s drvenim okvirima i bujnim vrtovima ruža, čije uske uličice vode do promenade s drvoredima platana ispod kojih se nalaze klupe, a pogled nestaje za brodovima koji se sporo kreću niz rijeku. Za tren sam poželjela ostati ovdje…

Na poziv Njemačke turističke zajednice prisustvovali smo 45. GTM Germany Travel Mart™ koji se održavao od 12. do 14. maja 2019. u prekrasnom Wiesbadenu. GTM je najvažnija B2B platforma za njemački dolazni turizam. Oko pet stotina predstavnika turističke industrije, iz čak 51 zemlje svijeta, učestvovalo je na radionicama i konferencijama, te im je predstavljena turistička ponuda Njemačke, koja je još jednom pokazala zašto se nalazi tu gdje jeste, u samom vrhu turističke industrije.

Više o Njemačkoj saznajte OVDJE