Wiesbaden – Grad za uživanje u životu

Wiesbaden, grad evropske aristokracije i mondenskih banja, mjesto luksuza i ljepote koje je oduvijek privlačilo pisce, pjesnike, filozofe, nekadašnji dom Getea, Dostojevskog, Vagnera, Bramsa… Kulturan, čist i uglađen, prilagođen starim i osobama s invaliditetom. Grad za uživanje u životu. Na četvrtom mjestu najsigurnijih gradova Njemačke. Sve to je Wiesbaden, prijestolnica njemačke pokrajine Hessen.

Wiesbaden

Tekst i fotografije: Emira Azganović

Sa svojim termalnim izvorima grad je oduvijek poznat kao wellness oaza Evrope. Već prije 2000 godina, Rimljani su prepoznali ljekovite moći termalne vode i ovdje se opuštali i tražili okrepljenje. Od nekadašnjih 26, danas je preostalo samo petnaestak vrela razasutih po cijelom gradu, od kojih je najpoznatija banja Kaiser Friedrich`s Thermae, smještena u prekrasnom parku u engleskom stilu. Temperatura vode je oko 66 stepeni, a ulaz je dozvoljen samo osobama iznad 16 godina.

Šetajući centrom grada vidjet ćete neke od najboljih gradskih trgova, velikih parkova i historijskih građevina koje krase grad koji je poznat i kao mjesto zabave i kulture, s mnogo otmjenih prodavnica, galerija, muzeja i pozorišta međunarodne reputacije. Festivali su također jako popularni, ovdje se svake godine okupljaju ansambli u Državnom pozorištu pokrajine Hessen na međunarodnom festivalu Maifestspielen (majski festival) i Rheingau muzičkom festivalu, koji pretvaraju cijelu regiju oko Wiesbadena u jedinstvenu ljetnu koncertnu pozornicu. Svake godine festivalsko raspoloženje garantuje i Festival Wilhelmstraßenfest koji je inače najveći ulični festival u Njemačkoj.

Vidikovac Neroberg

Wiesbaden je bio pod upravom dinastije Nassau stotinama godina i dom visoke aristokracije, čiji posjedi se još uvijek mogu naći širom grada. Punu predstavu o ljepoti i raznolikosti glavnog grada Hessena vidjet ćete ako krenete turističkim vozićem u obilazak brda Neroberg odakle se prostire veličanstven pogled na Wiesbaden i dolinu Rajne. Vozić će vas iz centra grada odvesti do nekadašnjih rezidencija knezova Nassaua, s vilama i otmjenim zgradama, koje se nalaze uz prelijepe avenije. Putem ćete vidjeti rusku pravoslavnu crkvu koja podsjeća na tužnu ljubavnu priču grofa Nassau i ruske princeze Elizabete, koja je u 19. godini preminula pri rađanju njihovog prvog djeteta. U njihovu čast grof je od miraza koji je Elizabeta donijela u brak, sagradio ovo veleljepno zdanje.

Wiesbaden

Na području crkve nalazi se i pravoslavno groblje gdje su pokopani mnogi predstavnici plemićkih ruskih porodica. Do brda Neroberga stiže se žutom uspinjačom (Nerobergbahn) koja je jedina uspinjača na svijetu koja koristi vodeni balast kao pogonski sistem. Iako vozi od 1888. godine niti jedan dan nije bila u kvaru.

Šta posjetiti u Wiesbadenu

Kurhaus (u prijevodu Spa kuća) u Wiesbadenu, s veličanstvenim balskim salama, danas služi kao mjesto održavanja tradicionalnih kulturnih događaja, koncerata na otvorenom i baleta. Tu je 12 soba i salona različitih veličina i stilova, nekoliko restorana i kazino, sve pod jednim krovom. Poznati ruski pisac, Fjodor Dostojevski proveo je mnogo vremena u kazinima Njemačke, a upravo ovdje je izgubio mnogo novaca što ga je inspirisalo za njegovo čuveno djelo Kockar.

Odmah iza Kurhausa, nalazi se Kurpark Wiesbaden projektovan 1852. godine u stilu engleskog vrta. U sklopu parka nalazi se jezerce, gdje posjetitelji mogu iznajmiti brodiće. Tu je i umjetni otok i impresivna fontana visoka 6 metara.

Najviša građevina u Wiesbadenu je crkva Marktkirche čiji glavni toranj se uzdiže na 98 metara i dominira nebom iznad Wiesbadena. Izdvaja se po crvenoj boji cigle i po visini. Uglavnom je zadržala svoj originalni izgled.

Okolina Wiesbadena Rudesheim am Rhein i Eltville

Grad Rudesheim am Rhein nalazi se nedaleko od Wiesbadena i jedno je od najpoželjnijih turističkih odredišta u Njemačkoj. Osim po prekrasnim srednjovjekovnim građevinama i posebnog stila gradnje, zbog čega se nalazi na UNESCO listi svjetske kulturne baštine, grad je poznat i kao rado posjećena vinska regija. Doživljaj je poseban kada se vozite žičarom iznad plodnih vinograda, a pogled puca na dolinu Rajne. Žičarom se stiže i do vidikovca na kojem se nalazi impresivni, 38 metra visok, spomenik Niederwalddenkmal koji simbolizira ponovnu uspostavu njemačkog carstva nakon francusko-pruskog rata.

Glavna skulptura je Germania, klasična mitska ženska figura koja predstavlja Njemačku. U njenoj uzdignutoj desnoj ruci nalazi se carska kruna, a carski mač drži u lijevoj. U središtu Rüdesheima nalazi se čuvena uska uličica Drosselgasse, duga je 144 metra i široka samo dva. U ljetnoj sezoni ovdje se, uz muziku uživo, pleše do ranih jutarnjih sati, te ne čudi što Drosselgasse privlači više od tri miliona posjetitelja godišnje.

U središtu vinogradarskog kraja Rheingau, na obali Rajne, smjestio se prekrasni gradić Eltville koji ponosno nosi titulu Grad ruža. U njegovim vrtovima i parkovima cvjeta više od 350 vrsta ruža, a pored privatnih, svake godine i 22 hiljade ruža na javnim površinama procvjeta i mirisom opija ovaj šarmantni grad.

Okružen je vinogradima, kućama s drvenim okvirima i bujnim vrtovima ruža, čije uske uličice vode do promenade s drvoredima platana ispod kojih se nalaze klupe, a pogled nestaje za brodovima koji se sporo kreću niz rijeku. Za tren sam poželjela ostati ovdje…Na poziv Njemačke turističke zajednice prisustvovali smo 45. GTM Germany Travel Mart™ koji se održavao od 12. do 14. maja 2019. u prekrasnom Wiesbadenu. GTM je najvažnija B2B platforma za njemački dolazni turizam. Oko pet stotina predstavnika turističke industrije, iz čak 51 zemlje svijeta, učestvovalo je na radionicama i konferencijama, te im je predstavljena turistička ponuda Njemačke, koja je još jednom pokazala zašto se nalazi tu gdje jeste, u samom vrhu turističke industrije.

Više o Njemačkoj saznajte OVDJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content