Za putovanje u Beč potrebni dokazi o vakcinisanju ili PCR test

Za izlazak iz krize i smanjenje svakodnevnih gubitaka poslovanja uprava večkog aeodroma zahtjeva uvođenje priznanja dokaza o vakcinisanju ili PCR testiranju na međunarodnom nivou, te ukidanje ograničenja putovanja za osobe koje su vakcinisane, koje su prebolovale koronavirus ili imaju negativan PCR test.

(c) Flughafen Wien AG/Roman Boensch

Uslijed krize uzrokovane pandemijom koronavirusa dobiti i investicije bečkog aerodroma u poslovnoj 2020. godini jasno su smanjenje. Dok su investicije za proteklu godinu iznosile 79,9 miliona eura, ove godine su planirane u iznosu od 62 miliona eura. Protekle godine broj putnika je uslijed korona krize smanjen na 7,8 miliona, što je najmanji broj od 1994. godine. Dostizanje predkriznog nivoa će potrajati, s obzirom na to da dnevni putnički promet ne iznosi ni 10 posto od uobičajenog, a naredni mjeseci će biti skromnih rezultata.

Međutim unatoč niskom rastu poslovanja u prvoj polovini 2021. godine, na Aerodromu u Beču se u 2021. godini očekuje 12,5 miliona putnika ili porast od 40 posto iz predkriznog perioda. Da bi se očekivanja uprave ispunila potrebno je provesti i što brže vakcinisanje stanovništva.

Digitalizacija može u ovom slučaju biti od velike pomoći. Aviokompanije prate putnike tokom cijelog procesa putovanja, uspostavljene su digitalne aplikacije i kontrole na svakoj lokaciji aerodroma u svijetu.

“Potrebno je brzo djelovanje, jer su pripreme za predstojeću sezonu odmora u punom jeku. Naime, jedna trećina Austrijanaca planira ovogodišnji ljetni odmor provesti u inostranstvu”, kaže dr. Günther Ofner, direktor bečkog aerodroma.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content