Zabavni park Liseberg

Liseberg se nalazi u centru Geteborga i najveći je zabavni park u Skandinaviji otvoren davne 1923 godine. U parku ima oko 40 vožnji i atrakcija, bezbroj igara i kotača na  sreću, tri  muzičke pozornice, podijum za ples te brojni restorani i kafići. Park je također poznat po svojim prekrasnim vrtovima. 

Fotografije: Furaj.ba

Najveću pažnju posjetilaca privlače roller coasteri koje biste svakako trebali iskušati ako ste željni adrenalina. Najbrži i najduži je Helix, zatim  nagrađivani drveni roller coaster Balder, Kanonen i  Lisebergbanan.

wp_20140807_141

Vežite se, polijećemo !!!

Helix, najveći roller coaster u  Lisebergu vozi, prevrće i izvrće  na stazi dugoj gotovo 1,4 km, u vožnji koja traje dvije minute, koja uključuje sedam inverzija, tri brda i puno padova, spirala i skretanja. Za razliku od ostalih roller coastera ovaj nema čvrsto dno, tako da vam noge vise i nemate nikakvo uporište. Tokom ove cijele lude vožnje koja doseže brzinu od 100/km na sat s Helixsa odjekuju vrisci oduševljenja a vjerovatno i straha onih koji su precijenili svoje mogućnosti.

2

Balder je jedan od najvećih i najuzbudljivijih drvenih željeznica u svijetu. Prvi pad je 70 stupnjeva, tako da  hrabrosti ne smije manjkati. Balder je dva puta, 2003 i 2005, bio izabran za najbolji  na svijetu u velikoj međunarodnoj anketi, ne zato što je to najveći i najbrži roller coaster, već zbog visokog postotka vremena provedenog u zraku  za vrijeme vožnje.

1

Kanonen je roller coaster koji kreće sa praskom poput topovske kugle. Svoju maksimalnu brzinu doseže u samo dvije sekunde. Nakon penjanja pod kutom od 90 stupnjeva, nađete se na vrhu, na visini od 24 metara i onda predstoje 2 minute 8 sekundi adrenalina koji je teško opisati.

3

Lisebergbanan – Ovaj roller coaster je izgrađen na padinama planine, što ga čini jednim od najviših u Europi.

Ako ste dovoljno hrabri i usuđujete se isprobati najviši Europski  slobodni pad onda je to AtmosFear. Vožnja počinje u podnožju tornja i traje oko 90 sekundi do vrha. Spuštanje je nešto brže – brzinom od preko 100 kilometara na sat, u slobodnom padu za samo tri sekunde. Zaustavljanje je tik iznad zemlje.

4

AtmosFear je više od tri puta veći od najviše tačke na Balderu. Maksimalna brzina od 110 kilometara na sat je ista kao i ograničenje brzine na većini švedskih autocesta. Ovo je i najviša  atrakcija slobodnog pada u Evropi i postoji  samo jedna u svijetu koji se može usporediti s AtmosFear, a to je u Australiji. S vrha možete vidjeti cijelu Göteborg – ako se usudite otvoriti oči, naravno.

5

Uppswinget / Divovska ljuljačka

Velika atrakcija Uppswinget (Screamin ‘Swing) je gigantska ljuljačka 40 metara odvojena od tla sa ubrzanjem od  0-80 km / h, maksimalne brzine od 80 km /h. Oni koji su se usudili isprobati je tvrde da je u rangu sa vožnjom na roller kosteru.

U Lisebergu je bezbroj atrakcija i za najmlađe. Tu su vožnje kroz dvorce iz bajki, raznorazni  vrtuljci, vožnje u vozićima, autićima i vikinškim brodićima, vrtuljci i ringišpili.

 

Pored ekskluzivnih restorana postoji i bezbroj kafića, barova i fast food restorana. Cijene hrane su prilično visoke tako da možete razmisliti da ponesete sendviče i sokove a ruksak možete ostaviti u garderobi kod ulaza (cijena oko 2 eura). U ruksak također spremite rezervne majice mislite li isprobati atrakcije na vodi.

Liseberg park na svim atrakcijama  ima posebne pogodnosti za osobe sa posebnim potrebama koje imaju na raspolaganju invalidska kolica (najbolje je ranije ih rezervisati), posebne sobe za odmor, toalete na nekoliko mjesta i službeno osoblje koje će im preporučiti atrakcije za njihove sposobnosti ali i biti im pratnja na vožnjama ukoliko to žele.

7

Info centri dostupni su na svakom koraku kao i bankomati i mjesta gdje možete kupiti kupone ako nemate cjelodnevnu kartu ( primaju i eure). Ovdje mozete potražiti svoje izgubljene stvari ili predati ako pronađete tuđe. Dječije narukvice na koje možete napisati svoj broj telefona u slučaju da izgubite dijete, možete dobiti besplatno a ako vam je jednostavnije napišite svoj broj na podlakticu dječije ruke i uputite dijete da se javi najbližem info centru.

 

CIJENE

Kupite li kartu putem interneta dobivate besplatno Express Pass koji vam omogućava da koristeći Express ulaz, preko reda uđete na neke od najvećih atrakcija. Inače, vrijeme čekanja može biti i duže od sat vremena. Na svom mobilnom telefonu možete instalirati aplikaciju koja će vam pokazati trenutno vrijeme čekanja na svim atrakcijama.

Cijene ulaznica pogledajte OVDJE

Do Liseberg parka se stiže tramvajem 2, 4, 5, 6, 8,13 i izlazi na stanici  Korsvägen.

Cijene avio karata iz Sarajeva ili Tuzle, za Geteborg sa Wizzerom, možete pogledati OVDJE

Iman Azganović, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content