Zaboravljena princeza u Bosni i Hercegovini

Danas se navršava godišnjica jedne od najvažnijih posjeta u historiji grada Zenice, ali i Bosne i Hercegovine.

Foto: Daily Telegraph

Piše: Afan Abazović

Od 9. do 11. augusta 1997. godine, Bosnu i Hercegovinu je posjetila Dajana, princeza od Velsa, u sklopu velike humanitarne kampanje za uklanjanje mina.

Jedna od stanica posjete bila je i Zenica, gdje je princeza prisustvovala utakmici sjedeće odbojke u sali Ekonomske škole.

Vijest o ovoj posjeti objavili su svi svjetski mediji, a reportažu Associated Pressa možete pogledati i sami:

Nažalost, to je bila njena posljednja humanitarna posjeta, jer je dvadeset dana poslije poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, 31. augusta te godine.


Podsjećamo, princeza Dajana srela se u Bosni i Hercegovini sa žrtvama mina u nekoliko bh. gradova u okviru svoje kampanje kojom je željela skrenuti pažnju na globalni problem neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Tokom posjete BiH nije se željela sretati s političarima, već je svoju posjetu opisala kao “potpuno privatnu” – željela je posjetiti domove žrtava mina i sresti se s lokalnim udruženjima invalida i specijalista za rehabilitaciju.

Tokom posjete pokazala je svoje veliko srce. Muhamed Šoljankić i njegova porodica pamtit će je cijelog života. Naime, Muhamed je izgubio stopalo 1994. godine stradajući od mine, a  princeza Dajana ga mu je poklonila protetičko stopalo koje nije mogao sam nabaviti.

U Sarajevu je obišla kuću tada 15-godišnje Mirzete Gabelić koja je u 1997. godine u februaru izgubila dio noge kada je stala na minu na putu do lokalne pijace.

Nakon Zenice, posjetila je Centar za uklanjanje mina u kasarni Maršal Tito u Sarajevu gdje je za nju priređen i poseban program, a SFOR-ovi vojnici koji su bili svuda oko kasarne kazali su da je bila opuštena i sretna.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content