Zamamni ukusi kuvajtske kuhinje

  Zamamni ukusi kuvajtske kuhinje

  Tipičan kuvajtski meni obuhvata niz ukusnih jela, svako jedinstvenog ukusa, mirisa i arome.

  Mnoga neodoljiva jela pripremaju se prema osnovnom receptu za nadaleko poznati „tabeekh“. Ovo jelo neodoljivog ukusa posebno je dobro u kombinaciji sa rižom i lećom, kuvajtskom biryani piletinom, krompirima i valjušcima sa rižom. Dodate li tome tikvice punjene pilećim krilima, dobit ćete ukusno i hranjivo jelo od povrća koje je i zdravo i primamljivo.

  Kuvajtska kuhinja predstavlja mješavinu arapskih, persijskih, indijskih i mediteranskih utjecaja. Riba je važan dio prehrane Kuvajćana. Među lokalnim stanovništvom posebno je popularna škarpina, koja se najčešće peče na grilu ili prži u tavi, te poslužuje sa biryani rižom izvanredne teksture i okusa. Tu su i grboglavka, u Kuvajtu popularna i omiljena vrsta ribe, koja je veoma rijetka u vodama Mediterana, te arbun.

  Tradicionalni somun, u Kuvajtu je dostupan pod nazivom Iranski khubz. Radi se o velikom pecivu koje se peče u posebnoj krušnoj peći i najčešće posipa susamom. U Kuvajtu postoji veliki broj pekara u kojima uglavnom rade Iranci (pa otuda i naziv ovome zanimljivom pekarskom proizvodu).

  U Kuvajtu se prodaju pića omiljena širom svijeta, poput kafe, čaja, mlijeka, te raznih vrsta sokova. Kafa, čaj i sokovi omiljeni su među lokalnim stanovništvom, pa izbor uglavnom zavisi od prilike i godišnjeg doba. Gotovo sva svjetska bezalkoholna pića dostupna su i ovdje.

  Budući da je većina stanovništva Kuvajta islamske vjeroispovijesti, lokalna ponuda ne uključuje alkohol, jer je njegova prodaja zabranjena zakonom.

  Tipična jela

  Hummus: umak koji se pravi od pirea leblebije, tahana, bijelog luka i limuna.

  Riža: u ponudi su prisutne različite vrste riže, jer je riža nezaobilazan sastojak mnogih jela, kao njihov osnov, ili prilog.

  Tabbouleh: jelo nalik salati, koje se sastoji od peršina, kuhanog bulgura, paradajza, bijelog luka i limuna.

   

  Regionalne varijacije, specijaliteti i jedinstvena jela

   

  Falafel: kuglice od prženih leblebija koje se serviraju sa povrćem u pecivu. Kebab: U ponudi postoje brojne varijante ovog ukusnog jela, ali njegov osnov je pečena janjetina ili piletina sa povrćem u somunu.

  Machboos: nacionalni specijalitet koji se sastoji od riže sa piletinom, janjetinom ili ribom uz sos od paradajza.

  Qouzi (ili ghoozi): pečena janjetina punjena mesom, rižom, jajima, lukom i začinskim biljem.