Zanimljive činjenice o Ukrajini

Ukrajina je zemlja poznata po svojim prirodnim ljepotama, izvanrednom arhitekturom, dobro očuvanoj kulturi i tradiciji, lijepim ženama i strašnoj nuklearnoj katastrofi. Prije agresije od strane Rusije mnogi od nas nisu znali mnogo o Ukrajini. Predstavljamo vam zanimljive činjenice o Ukrajini koje je čine tako posebnom!

Foto: Pixabay-OleksandrPidvalnyi

 1. Ako zanemarimo Rusiju koja se nalazi i u Aziji i u Evropi, Ukrajina je najveća zemlja po površini u Evropi. Ali nije velika po broju stanovnika. Sa populacijom od oko 43 miliona ljudi, manji je od stanovništva Njemačke i Francuske.

 

 1. Ukrajina je dom za sedam lokaliteta zaštićenih UNESCO-vom Listom svjetske baštine, oni su također među najboljim destinacijama u Ukrajini za posjetu. To uključuje Kijevsku katedralu Svete Sofije i historijski centar grada Lavova, jedinstvene drvene crkve na Karpatima i bukove šume koje ih okružuju.

 

 1. Ukrajina ima četvrtu najvišu stopu pismenosti u svijetu.

 

 1. Ukrajinski jezik je jedini službeni jezik u Ukrajini. 1934. godine bio je ocijenjen kao treći najljepši jezik, iza francuskog i perzijskog; također je ocijenjen kao 2. najmelodičniji jezik, iza italijanskog. Osim toga, mnogi Ukrajinci su dvojezični: u mnogim područjima naći ćete ljude koji govore ruski ili one koji ga razumiju.

 

 1. Prema Traveller’s Digestu, u Kijevu žive najljepše žene u Ukrajini.

 

 1. Za razliku od mnogih kultura diljem svijeta, Ukrajinci nose vjenčano prstenje na desnoj ruci, a ne na lijevoj.

 

 1. Grad Lavov je dom najvećeg broja kafića po glavi stanovnika na svijetu. Ima do 1.500 objekata.

 

 1. Glavni grad, Kijev, ima najkraću glavnu gradsku ulicu s dužinom od samo 1,2 kilometra.

 

 1. Stanica Arsenalna na kijevskom metrou najdublja je metro stanica na svijetu na 105,5 metara ispod zemlje. Pogled dolje s vrha strmih pokretnih stepenica u mrak metroa ispod,može biti prilično zastrašujući. Međutim, njihova izgradnja se odvijala tokom ere hladnog rata; prijetnja nuklearnim bombama značila je da takve duboke stanice mogu zaštititi građane Kijeva od takve katastrofe.

 

 1. Najsmrtonosnija nuklearna katastrofa svih vremena, Černobilska katastrofa, dogodila se u Ukrajini. Mjesto na kojem se dogodila ova katastrofa i njegova okolina nalaze se u sjevernoj Ukrajini i dio su zone isključenja u Černobilu, koju je uspostavio SSSR ubrzo nakon nesreće 1986. Unutar tih zona nalazi se niz napuštenih gradova, gradova duhova, posebno Pripjat, koji privlače interesovanje iz cijelog svijeta. Obilasci područja, uključujući elektranu, dostupni su na rizik putnika.

 

 1. Ovdje se nalazi čuveni ‘Tunnel of Love’ polunapuštena željeznička pruga u Klavenu u sjeverozapadnoj Ukrajini za koju se smatra da je najromantičnije mjesto na svijetu. Ovaj očaravajući prirodni željeznički tunel okružen je zelenim lukovima formiranim drvećem s obje strane jednokolosiječne željezničke pruge. Njegovo romantično okruženje privlači mnoge parove u ovo mjesto. Prema lokalnim legendama, parovima koji posjete ovo mjesto biće ispunjene želje.

 

 1. Mještani se mogu pohvaliti osebujnim etnokulturnim identitetom koji se izražava kroz muziku i narodnu usmenu književnost.

 

 1. Ukrajinci su navikli na energičan, brzi folklorni ples koji je zamijenio tradicionalne stilove.

 

 1. Vyshyvanka je naziv narodne nošnje Ukrajine. Razlikuje se od ostalih zbog svog veznog rada koji sadrži ukrajinski vez. Vyshyvanka je obična bijela košulja od platna i ukrašena cvjetnim ili ornamentalnim ručno šivenim vezom. A posebnost kostima je da ga nose i muškarci i žene.

 

 1. Popularna tradicija bojenja uskršnjih jaja nastala je u Ukrajini. Izvorno su jaja bila šarana pomoću voska i boje. Vosak je na kraju uklonjen ostavljajući impresivan uzorak s jarkim bojama.

 

 1. Kijev se može pohvaliti statusom Grada heroja, koji je Sovjetski Savez dodijelio u čast njegovog žestokog otpora nacistima 1941. Nijemci su opkolili grad u onome što je postalo poznato kao Bitka za Kijev.

 

 1. Gasna lampa je izum iz Ukrajine. Gasnu lampu su 1853. godine izmislila dva farmaceuta iz Lavova – Jan Zeh i Ignacy Łukasiewicz, u prodavnici At the Golden Star. Danas u istoj zgradi postoji kafić Gasova L’ampa koji se nalazi u istoj zgradi.

 

 1. Ukrajina je najveći svjetski proizvođač sjemena suncokreta, a odmah iza nje je Rusija. Procjenjuje se da bi ukupna veličina ukrajinskih poljoprivrednih površina pod suncokretom mogla pokriti cijelu teritoriju Slovenije.

 

 1. Ogromni obradivi prostori u Ukrajini sa plodnom crnom zemljom učinili su je idealnim mjestom za uzgoj pšenice i drugih prehrambenih kultura. Kao takva, dobila je nadimak “Žitni koš Evrope”. Ukrajina je danas i dalje jedan od najvećih proizvođača pšenice u svijetu.

 

 1. An-225 je najteži avion ikada napravljen, sa maksimalnom poletnom težinom od 710 tona. Drži rekord u ukupnom vazdušnom transportu Antonov An-225 Mriya izgrađen je u Kijevu u Ukrajini dok je još bio dio Sovjetskog Saveza. Takođe ima najveći raspon krila od svih funkcionalnih aviona.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content