Zašto ljeti trebate piti prirodnu mineralnu gaziranu vodu

Još u osnovnoj školi (na)učili smo važnu lekciju: bez vode nema života. Ona čini 70 posto našeg tijela i neophodna je za većinu najvažnijih tjelesnih funkcija. Tokom dana kroz hranu i piće kontinuirano unosimo vodu, ali je i gubimo. Ovaj problem posebno je izražen tokom ljetnih mjeseci, kada se zbog izloženosti visokim temperaturama više znojimo. 

S ovim pojačanim gubitkom tečnosti, ostajemo i bez dragocjenih elektrolita – minerala koji su od presudne važnosti za normalno funkcioniranje živčanog i mišićnog sistema. Kalcij, bikarbonat, sulfat, hlorid, magnezij, natrij i kalij samo su neki od njih. U organizam se unose putem hrane i pića. Jedan od najboljih izvora pomenutih tvari je prirodna mineralna gazirana voda, koja organizmu pruža idealan balans unosa tečnosti i elektrolita tokom ljetnih mjeseci. Vrsta i količina minerala koje sadrži razlikuju se od izvora do izvora, a ovisno o tome razlikuje se i okus same vode.

Stoljećima unazad ljudi su prelazili stotine kilometara kako bi uživali u okusu i benefitima koje za zdravlje ima prirodna, mineralna gazirana voda. U to vrijeme ovo blago iz zemljine utrobe bilo je privilegija povlaštenih. Danas su boce osvježavajuće vode s mjehurićima dostupne svima. Možete ih pronaći u svakoj prodavnici, u bilo kojem kutku Planete.

Jednu od najboljih gaziranih prirodnih mineralnih voda na svijetu, Sarajevski kiseljak, ima Bosna i Hercegovina. To potvrđuje i nagrada Gold Quality Award, koju je Sarajevski kiseljak ove godine dobio od prestižnog nezavisnog međunarodnog instituta za kvalitetu Monde Selection.

Ova voda izvire iz dubine od 150 do 300 metara. U svom prirodnom toku kroz staro eruptivno stijenje obogaćuje se mineralima. Po svom sastavu Sarajevski kiseljak je natrij-kalcij-magnezij-hidrogenkarbonatna–sulfatna mineralna voda, koja doprinosi ravnoteži elektrolita u ljudskom tijelu. Tako prirodna i kristalno čista, s prirodno izbalansiranim odnosom minerala, puni se najsavremenijim tehnologijama bez vanjskih utjecaja. Idealno je osvježenje tokom ljetnih mjeseci i odličan saveznik u prijeko potrebnoj hidrataciji organizma. Bilo da krenete na posao, popodnevnu šetnju ili izlet, neka (barem) jedna boca bude uz vas.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content