Zatvor iz osmanskog perioda pretvoren u luksuzni hotelv

U hotelu je još uvijek moguće vidjeti neke od originalnih elemenata iz zatvora; originalna drvena vrata, hodnike sa mnogo lukova, mermerne stubove, rezbarije koje su djelo zatvorenika i ručno oslikane mozaike u predvorju hotela.

Prvi moderni kazneno-popravni objekat u prijestolnici Osmanskog carstva – zatvor Sultanahmet, nekada je bio objekat u kome su, stoljeće unazad, zatvorsku kaznu izdržavala brojna istaknuta lica.
Danas je isto zdanje luksuzni hotel u kome se dočekuju podjednako prominentni gosti, poput svjetskih muzičkih i filmskih zvijezda, svjetskih lidera i drugih poznatih ličnosti, samo ovoga puta drugim povodom.
Zatvor je smješten u historijskom distriktu Sultanahmet, na poluostrvu, a njegova lokacija je posebna i po tome što je izgrađen u blizini nekoliko izuzetnih građevina iz bizantinskog i osmanskog perioda.Plava džamija iz XVII i Aja Sofija i VI stoljeća nove ere, Cisterna Bazilika i osmanska tvrđava Topkapi, samo su neke od njih. Zatvor je izgrađen 1919. godine, u neoklasičnom turskom arhitektonskom stilu, sa naglaskom na lukove, mozaične pločice, kupole i tornjeve.

Sam stil je iznjedrio iz ideja Ziye Gokalpa, poznatog turskog pisca i sociologa. Zatvor je takođe u neposrednoj blizini gradske sudnice, koja je izgrađena 1845. godine, sa primarnom namjenom da bude dom jednog univerziteta. Natpis ispisan osmanskim pismom, na ulaznoj kapiji zgrade, pojašnjava da je objekat “Zatvor glavnog grada za ubistva.”

U periodu između 1955/56. godine, oronuli zatvor je napušten i od tada je korišten kao skladište. Zatvorenici su prebačeni u zatvor Bayrampaša. Dugo je vremena bio zapušten i zaboravavljen, a uslijedio je projekat njegove rekonstrukcije i pretvaranja zgrade u hotel – uvažavajući historijsku i arhitektonsku važnost objekta. Ono što je nekada bila turobna tvrđava sa tamnicama za turske disidente – pisce i političare, vrata je 1996. godine otvorilo kao luksuzni hotel.

U hotelu je još uvijek moguće vidjeti neke od originalnih elemenata iz zatvora; originalna drvena vrata, hodnike sa mnogo lukova, mermerne stubove, rezbarije koje su djelo zatvorenika i ručno oslikane mozaike u predvorju hotela. Zidovi zatvorskih ćelija su srušeni, kako bi nastale prostranke sobe, osvijetljene dnevnim svjetlom širokih prozora; centralno dvorište je ispunjeno raznovrsnim biljkama i uljepšano cvrkutom ptica; zatvor je sada sušta suprotnost od onoga što je nekad bio: primamljivo utočište, a mjesto iz kojega biste nekad poželjeli što prije pobjeći.
Zatvoreno područje u kome su zatvorenici nekada vježbali pretvoreno je u multifunkcionalni prostor napravljen tako da odgovara zahtjevima i potrebama posjetilaca; u njemu su sada i restoran sa balkonom i vrtom. Mnogo je pažnje posvećeno balansiranju između turske tradicije i kosmopolitskog moderniteta. Simbol polumjeseca i zvijezde na mermernom podu posjetioce želi posjetiti da je ovaj grad nekada bio srce Osmanskog carstva.
 No, ukoliko će vas ova zgrada ponovo pritvoriti, to će biti samo zbog njenog šarma i udobnosti. Još uvijek ostaje nepoznanica ko je arhitekta ovog objekta. “Postoje zapisi koji tvrde da je arhitekta Mimar Kemalettin Bey, dok drugi tvrde da ga je projektovao Vedat Tek,” kazao je Atilla Ozturk, generalni menadžer Astay Real Estate, u interviuu za Anadoly Agency.

Uz muškarce, kao “redovne” zatvorenike, u ovaj su zatvor ponekad dovođene žene i omladina. U njemu su kazne odslužile i poznate figure poput umjetnika i političara. Među njima su pjesnik Nazim Hikmet, komunistički lider Mihri Belli, novelista Orhan Kemal, scenarista Vedat Turkali i Aziz Nesin – kontroverzni humorista koji je objavio preko 100 knjiga. “Bilo je mnogo drugih zatvora u to doba, u ostalim distriktima Istanbula, ali je ovaj bio nešto drukčiji. Mnogi su pisci i političari kaznu služili upravo ovdje,” pojasnio je Ozturk.

Hotel star skoro jedno stoljeće, danas nosi ime “Four Seasons” i osvajač je brojnih nagrada zbog vrhunskog kvaliteta usluge, kuhinje i elegancije. Časopis “Conde Nast Traveller” je 2005. godine ovaj hotel proglasio najboljim u Evropi, a isto je učinio i “Travel & Leisure” 2007. godine. Do danas je dobio ukupno 36 nagrada. Hotel je po svemu poseban, no gledajući njegovu historijsku pozadinu, nije jedini ove vrste. Postoje i drugi primjeri pretvaranja zatvora u hotel, širom svijeta. Slični se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama, Latviji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Kanadi, Holandiji i Sloveniji. Het Arresthuis u Holandiji nekada je mogao primiti 105 zatvorenika, a danas je jedan od značajnijih hotela ove vrste.

 

Izvor: AA / trt.net.tr  

Zato što jedan članak nije dovoljan…

 

FRANCUSKA ULICA U ISTANBULU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content