Zavirite u aerodrom s vodopadom, vrtom na četiri sprata i stazama za šetnju

Čim zakoračite u aerodrom Jewel Changi u Singapuru, steći ćete utisak da ste ušetali u neku prekrasnu botaničku baštu. Ovaj aerodrom nimalo ne liči na one koje ste do sada vidjeli. 

Aerodrom se prostire na 135.700 kvadratnih metara. Eksterijer aerodroma izgrađen je od čelika i stakla, a prizor koji krade najviše simpatija svakako je najveći unutrašnji vodopad visok 40 metara koji ujedno pripomaže rashlađivanju i zalijevanju biljki unutar aerodroma.

Šumska dolina prostire se na čak četiri sprata unutar terminala, prilagođena je za šetnju, a ovdje ćete naći biljke s raznih kontinenata.

Kompleks je napravljen kako bi povezao tri od četiri terminala. Ima 10 spratova, pet ispod, a pet iznad zemlje. Projektovao ga je arhitekta Moshe Safdie, a njegova izgradnja koštala je 1,25 milijardi američkih dolara.

Aerodrom sadrži 280 prodavnica i restorana, a ispunjen je zelenilom. Za razliku od drugih aerodroma gdje u određene dijelove pristup imaju samo putnici, ovaj aerodrom mogu obići svi.

U njemu se nalazi i hotel s 130 kabina. Sadrži i Changai Lounge koji je dizajniran da upotpuni novi intermodalni transfer koji poboljšava povezanost između vazduha i vode, za putnike kruzera.

Oni koji su “zaglavili” na aerodromu mogu pogledati film u jednom od 11 bioskopa IMAX. Kroz aerodrom prolazi nadzemni metro koji spaja terminale i prolazi pored vodopada. Na najvišem spratu je park koji ima nekoliko restorana napravljenih u stilu prirode i parka.

Changi aerodrom je sedmi po međunarodnom saobraćaju na svijetu sa 65,6 miliona putnika u 2018. godini. Spaja 400 svjetskih gradova i na njemu pruža usluge više od 100 aviokompanija, a svakih 80 sekundi s njega polijeće avion.

U planu im je izgradnja petog terminala veličine kao sva četiri zajedno, a njegovo otvorenje se očekuje 2030. godine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content