Zavirite u fascinantni podvodni svijet jednog od najčistijih jezera u BiH

Podvodni svijet noću ima svoju mističnost. Jezero, puno života, pod okriljem noći pokazuje svoje bogatstvo. U igri života i smrti, plijen i grabljivice izmjenjuju uloge na pozornici postavljenoj sa smirajem dana. Predstava traje sve do jutra, kada se glumci povlače u sigurnost svojih odaja.

Jezero Kop, Šićki Brod; Foto: Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukavca

Jezero Kop Šićki Brod kod Tuzle predstavlja oazu života u kojoj ronioci imaju priliku uživati, a kroz podvodne fotografije žele to omogućiti i svima ostalima.

Udruženje Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukavca je nevladina organizacija osnovana 16.12.2011. godine. Osim osoba sa invaliditetom okuplja i članove njihovih porodica, kao i mlade osobe koje uživaju u ronilačkim avanturama istražujući podvodni svijet. Sva ostala takmičenja kada su u pitanju ronilački sportovi su fizički itekako zahtjevna, dok takmičenje u podvodnoj fotografiji ne zahtijeva posebnu fizičku spremnost i tu vide šansu da se ravnopravno takmiče sa ostalim ronilačkim klubovima.

Jezero Kop Šićki Brod kod Tuzle je akumulacija nastala poslije završetka eksploatacije uglja sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka. Od tada se pretvorilo u oazu mira, smještenu u neposrednoj blizini petlje Šićki Brod. Dugo je 800, široko 400, a duboko 35 metara. Zbog svojih dimenzija vrlo je pogodno za rekreacijski i takmičarski ribolov. U njega dotječe sedam izvora voda, a voda u ovom jezeru najčišća je od svih jezera u Tuzlanskom kantonu. Proteklih godina na njemu su organizirali takmičenja u podvodnoj fotografiji na kome su učešće uzimali ronioci iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Fotografije su nastale u večernjim satima, tokom priprema njihovih članova za odlazak na Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji u Beloj Crkvi u Srbiji koji će se održati od 11. do 13. septembra 2020. godine.

Uživajte u fascinantnim prizorima podvodnog svijeta ovog jezera u fotogaleriji:

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content