Zdravo stanovanje – 7 faktora koji utječu na klimu unutrašnjih prostora

Naše zdravlje oslanja se na tri dobro poznata stuba: prehranu, vježbu i način života. Svaki od ova tri stuba utječe na zdravlje. Naš životni stil direktno je povezan s našim životnim prostorom. On može biti optimalno oblikovan pravim načinom gradnje i izborom građevinskih materijala

Zdrava gradnja, zdravo stanovanje i zdrav život uzajamno su povezani! Izolovana kuća i zidovi koji regulišu klimu, omogućuju vam da se osjećate ugodno, kako biste mogli živjeti opušten i zdrav život u prekrasnom, čistom okruženju. Osim temperature i vlažnosti zraka, postoje i drugi faktori koji utječu na unutrašnju klimu, a važno ih je poznavati kako biste sebi i svojim ukućanima omogućili zdravo stanovanje!

  1. Temperatura

Osjećaj toplote ili hladnoće prostorije ovisi o percipiranoj temperaturi, koju određuju dva faktora: temperatura zraka i temperatura unutrašnjih površina (toplinsko zračenje). Prava temperatura prostorije pretvara dnevnu sobu u izrazito udoban prostor. S Baumit ETICS sistemom život postaje ugodniji i zdraviji.

  1. Vlažnost zraka

Kako biste se osjećali ugodno u zatvorenom prostoru, uz pravu sobnu temperaturu potrebna je i odgovarajuća količina vlažnosti zraka. Toplinska izolacija (ETICS) jasno ima pozitivan učinak na relativnu vlažnost zraka, stvarajući uravnoteženu sobnu klimu, te smanjuje troškove grijanja.

  1. Plijesan

Ako je vlažnost zraka previsoka, može dovesti do stvaranja plijesni u prostorijama. To povećava rizik od dišnih bolesti i zaraza a može uzrokovati i alergije. Plijesan je jedan od najopasnijih faktora koji utječu na zdravo stanovanje. Visok sadržaj kreča u sistemima Baumit Klima znači kako su oni lužnati, prirodni, regulišu vlagu, te sprječavaju pojavu plijesni.

  1. Buka

Bukom smatramo uznemiravajuće i neugodne zvukove. Smatra se jednim od najvećih faktora pritiska na okoliš koji mogu negativno utjecati na udobnost i odmor. Osim toplinske, dobra zvučna izolacija je ključni uslov za kvalitetne građevine.

Foto: Pixabay – ID 4787421

spavaća soba

      5. Emisije

Različiti izvori emisija onečišćujućih tvari mogu nepovoljno utjecati na kvalitet unutrašnjeg zraka. To uključuje građevinske proizvode, namještaj i raznu opremu, koji često neprekidno oslobađaju hemijske tvari (VOC). Odlučite li se za Baumitove proizvode, nećete pogriješiti. Pouzdani su i sigurni za ljude i okoliš.

  1. Neugodni mirisi

Neželjeni mirisi uzrokovani građevinskim materijalima nisu samo neugodni, a u najgorem slučaju mogu dovesti i do smetnji u obliku glavobolje, umora ili simptoma nadraženosti. Uz korištenje Baumit proizvoda, bit ćete sigurni i zaštićeni od neugodnih mirisa!

  1. Svjetlost

Svijetli, svjetlošću ispunjeni stambeni prostori presudno su važni za zdravlje i pozitivno raspoloženje. Baumit proizvodi impresivni su i u sistemu osvjetljivanja prostora i nude savršeno rješenje za sve ukuse.

Foto: Pixabay – chillla70

porodica

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content