Želite posmatrati kišu Perzeida? Saznajte kada i kako

Hrvatski astronomski savez izvijestio je u ponedjeljak kako će se prema prognozama ovogodišnji maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi dogoditi u noći s 12. na 13. august, a predviđa se da će prosječna aktivnost biti oko 100 meteora na sat.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Astronomi su stoga pozvali gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra. Savez će također organizirati astronomska posmatranja teleskopima, a osim Perzeida, narodnog naziva Suza Sv. Lovre, vidjet će se i Saturn te Jupiter, a kasnije tokom noći i Mjesec i Mars.

“Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore”, navodi se u saopćenju.

Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja. Astronomi također preporučaju da se ne gleda direktno u radijant, ishodišnu točku meteorskog roja, a preporuka je da se promatraju ležeći na tlu. Također naglašavaju kako nam se oči moraju bar 30 minuta prilagođavati na noćne uvjete.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content