Želite posmatrati kišu Perzeida? Saznajte kada i kako

  Želite posmatrati kišu Perzeida? Saznajte kada i kako

  Hrvatski astronomski savez izvijestio je u ponedjeljak kako će se prema prognozama ovogodišnji maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi dogoditi u noći s 12. na 13. august, a predviđa se da će prosječna aktivnost biti oko 100 meteora na sat.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Astronomi su stoga pozvali gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra. Savez će također organizirati astronomska posmatranja teleskopima, a osim Perzeida, narodnog naziva Suza Sv. Lovre, vidjet će se i Saturn te Jupiter, a kasnije tokom noći i Mjesec i Mars.

  “Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore”, navodi se u saopćenju.

  Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja. Astronomi također preporučaju da se ne gleda direktno u radijant, ishodišnu točku meteorskog roja, a preporuka je da se promatraju ležeći na tlu. Također naglašavaju kako nam se oči moraju bar 30 minuta prilagođavati na noćne uvjete.