Željko Stanojević – Voditelj Face TV-a postaje stjuard Emiratesa

Željko Stanojević (24), kojeg gledamo u ulozi voditelja na Face televiziji skoro dvije godine, odlučio je krenuti novim poslovnim stazama. Već krajem mjeseca naći će se u Dubaiju gdje počinje raditi kao stjuard u poznatoj avio kompaniji Emirates. O prilici koja se ne propušta govori za Furaj.ba.

MEĐU DESET NAJBOLJIH

Šta Vas je ponukalo da se prijavite na konkurs za kabinsko osoblje avio kompanije Emirates?

–  Oduvijek sam bio avanturista i potajno želio da budem stjuard tako da sam posljednje dvije godine aktivno istraživao i prikupljao podatke. S velikim žarom u očima posmatrao sam prijatelje i poznanike koji rade za ovu ili slične kompanije, oduševljen uslovima i prilikom. Sama riječ putovanje i rad s ljudima bili su dovoljan pokretač da se upustim u sve ovo.

Da li su kriteriji bili strogi?

–  Najviše se cijene osmijeh, pozitivan stav i sposobnost da budete timski igrač. Engleski jezik također mora biti sredstvo kojim dobro baratate. Mnogo je teško izboriti svoje mjesto kada se takmičite sa stotinama ljudi koji teže ka istom cilju, a to je upravo biti radnik jedne od najuspješnijih kompanija u svijetu. Imao sam sreću da budem izabran među 10 najboljih.

Koliko dugo ste čekali na odgovor i kako ste reagovali na pozitivnu vijest?

–  Prema njihovim riječima, odgovor se može čekati od tri mjeseca do godinu dana. U mom slučaju poziv je uslijedio dva dana nakon finalnog intervjua. Samo sam čuo famoznu riječ: ”Congratulations!” Potom je uslijedio još jedan poziv u svrhu dogovaranja datuma pridruživanja Emiratesu. Vjerovao sam u sebe i nisam bio baš toliko iznenađen što sam primljen. Međutim, sada su mi osjećanja pomiješana, ipak treba spakovati život u dva kofera i otići u nepoznato, ali svakako ljepše i bolje mjesto.

Koji su bili Vaši ključni aduti?

–  Profesionalnost, ljubaznost, opuštenost i sjajan govor tijela. Sve ove vještine sam razvio radeći na televiziji. Uvijek trebamo biti ono što jesmo, bez pretjerivanja i lažnog sjaja.

U novu bazu – Dubai – odlazite krajem augusta. Šta očekujete?

–  Mnogo se radujem što ću sada imati priliku da živim i radim u jednom od najljepših i najluksuznijih gradova na svijetu. Ljubitelj sam Bliskog istoka, tamošnje kulture i običaja, koji se možda i ne razlikuju pretjerano od onog što je sastavni dio naših života, no, posebno me raduje činjenica da ću imati prijatelje sa svih kontinenata, proputovat ću svijet, istražiti neistraženo, činiti ljude sretnima otkrivajući na tom putu još više sebe kao čovjeka.

SVJETSKI ČOVJEK

S obzirom na to da ste se profilisali kao TV voditelj, koliko su bili iznenađeni Vašom odlukom roditelji i prijatelji?

–  Moje radno okruženje je bilo takvo da nikada nismo krili svoje snove, uvijek smo razgovarali. Drage kolege su bile uključene u svaki proces koji se odvijao mimo televizije pružajući mi podršku. Nema ništa ljepše nego kada vam saradnici kažu da ste to zaslužili, ili da ste svjetski čovjek. Uskoro odlazim, ali uvijek ću biti dostupan za sjajne i produktivne ljude s Face TV-a. Ipak sam tu izrastao u osobu kakva sam oduvijek želio postati. Roditelji su također velika podrška i uvijek su bili tu za mene, mada za ovaj životni potez mogu zahvaliti samo jednoj osobi, a ona će se sama prepoznati.

Zahvaljujući radu u jakim avio kompanijama mladim ljudima pružila se prilika da kasnije stvore uslove za pokretanje vlastitih biznisa. Šta bi bio Vaš krajnji cilj?

–  Iskreno, nisam razmišljao toliko unaprijed, ali svakako da ću od zarađenog novca i stečenog iskustva u budućnosti pronaći sjajnu lokaciju za život, ali i poslovni uspjeh. Volim našu državu i grad Sarajevo koji mi je sve pružio, ali osjećam da mogu više od ovog što se trenutno nudi kod nas. Samo su mi za to potrebni bolji uslovi. Naravno, planiram dolaziti i posjećivati porodicu i prijatelje. To će biti moji mali godišnji odmori.

Elma Zećo, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content