Zemaljski muzej BiH u petak obilježava 131. rođendan

Zemaljski muzej BiH, najstarija naučno-obrazovna i kulturna institucija u našoj državi, 1. februara obilježava 131 godinu rada i postojanja.

– S velikim zadovoljstvom vas pozivamo da nam se pridružite 1. februara na svečanom obilježavanju 131. godišnjice postojanja i djelovanja ove značajne institucije. Pozivamo vas da od 10 do 21 sat uz besplatan ulaz i brojne sadržaje zajedno s nama proslavite godišnjicunašeg muzeja- saopćeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.

Tokom cijelog dana suvenirnica Zemaljskog muzeja BiH bit će otvorena za sve one koji žele kupiti neke od suvenira i publikacija Zemaljskog muzeja BiH. Kupovinom suvenira i publikacija direktno pomažete rad Zemaljskog muzeja BiH, ali i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Izložba originala Sarajevske hagade, izložbe “Potraga za blagom” i “Tri života Sarajevske hagade” i promocija novog izdanja Sarajevske hagade samo su neki od sadržaja koji sve posjetioce Zemaljskog muzeja BiH očekuju 1. februara.

Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade muzej osnovan kao samostalna državna ustanova te 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoja vrata razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima koje pred njega stavlja žalosna politička realnost današnje BiH, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 131. godinu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content