Zemaljski muzej slavi 135. rođendan – Pripremljen bogat program

Zemaljski muzej u Bosni i Hercegovini danas slavi 135. rođendan. Uz stalne izložbene postavke na sva tri odjeljenja, Muzej je pripremio i bogat dodatni sadržaj za sve uzraste, s posebnim naglaskom na muzejsko izdavaštvo.

Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja počinje u 10 i trajat će do 21 sat, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Muzej danas nudi bogat sadržaj, među kojim su brojne izložbe i predavanja, a bit će izložen i original Sarajevske hagade, u dva termina, od 12 do 13 sati i od 20 do 21 sat. 

Posjetitelje očekuju Dani otvorenih vrata biblioteke – razgledavanje depoa uz prateću izložbu o Glasniku.  

Pored toga, bit će predstavljen Glasnik Zemaljskog muzeja, Sveska za Etnologiju broj 51 i studija “Sevdalinka – od prve vijesti do savremenih pjevača”, uz muzički program ansambla alteRatio, kao i Glasnik ZMBiH – Sveska za Prirodne nauke broj 39.

Izložba M’hammeda Kilitoa će biti otvorena danas, 1. februara u podne, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u sklopu obilježavanja 135. godišnjice od osnivanja jedne od najvažnijih kulturnih institucija naše zemlje. Projekat “Prije nego što nestane koji govori o degradaciji oaza u Maroku, ušao je u uži izbor za nagradu Leica Oskar Barnack 2022, dobitnik je Nagrade za savremenog umjetnika Fondacije François Schneider, prve nagrade Encontros da Imagem, pobjednik je Otvorenog poziva Getxophoto, Visura Granta za slobodne vizuelne novinare i velike nagrade Kranj Photo Festa. Prije dvije godine, British Journal of Photography odabrao je Kilitoa među 18 mladih fotografa iz cijelog svijeta čiji rad treba pratiti.

Izložba “Prije nego što nestane” je nastala u saradnji VII Akademije sa Kranj Foto Festivalom i Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine, a u prostorijama muzeja biti će postavljena sve do prvog aprila ove godine.

Foto: Furaj.ba

Program obilježavanja godišnjice:

10:00–19:00h Prodaja muzejskih publikacija po sniženim cijenama (50%)

10:00–11:00h Dani otvorenih vrata biblioteke ZMBiH – razgledavanje depoa uz prateću izložbu o Glasniku ZMBiH (1. TERMIN)

11:00–12:00h Promocija Glasnika ZMBiH, Sveska za Prirodne nauke broj 39 (promotori: Prof. dr. Dalibor Ballian i dr. sc. Dražen Kotrošan)

12:00h Otvorenje izložbe „Before It’s Gone“, u suradnji s Academy VII

12:00–13:00h Sarajevska hagada (1. TERMIN)

13:00–14:00h Promocija Glasnika ZMBiH, Sveska za Etnologiju broj 51 i studije Sevdalinka – od prve vijesti do savremenih pjevača, uz muzički program ansambla alteRatio (promotori: dr. Tamara Karača Beljak, dr. Sead Šemsović, dr. Nirha Efendić i mr. Lebiba Džeko)

17:00–18:00h Radionica za djecu „Sevdalinka kroz historiju Bosne i Hercegovine“ (broj učesnika 10-15, uz prethodnu prijavu putem Facebook profila Muzeja)

18:00–19:00h Dani otvorenih vrata biblioteke ZMBiH – razgledavanje depoa uz prateću izložbu o Glasniku ZMBiH (2. TERMIN)

19:00h Otvorenje izložbe „Zaštita naslijeđa za izgradnju mira“ Fondacije ALIPH20:00–21:00h Sarajevska Hagada (2. TERMIN)

Ulaz je slobodan!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content