Zemaljski muzej slavi 131. rođendan – Besplatno pogledajte Sarajevsku hagadu

  Zemaljski muzej slavi 131. rođendan – Besplatno pogledajte Sarajevsku hagadu

  Zemaljski muzej u Bosni i Hercegovini danas slavi 131. rođendan.

  Program obilježavanja godišnjice Zemaljskog muzeja počinje u 10 i trajat će do 21 sat, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

  Muzej danas nudi bogat sadržaj, među kojim su brojne izložbe i predavanja, a bit će izložen i original Sarajevske hagade. Tokom cijelog dana suvenirnica Zemaljskog muzeja BiH bit će otvorena za sve one koji žele kupiti neke od suvenira i publikacija Zemaljskog muzeja BiH.

  Izložba originala Sarajevske hagade, izložbe “Potraga za blagom” i “Tri života Sarajevske hagade” i promocija novog izdanja Sarajevske hagade samo su neki od sadržaja koji sve posjetioce Zemaljskog muzeja BiH očekuju 1. februara.

  Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade muzej osnovan kao samostalna državna ustanova te 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoja vrata razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima koje pred njega stavlja žalosna politička realnost današnje BiH, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 131. godinu.