Zemlje u koje nije sigurno putovati

Ukoliko planirate ići na neko putovanje savjetujemo vam da se dobro informišete o državi u koju idete. Ministarstvo vanjskih poslova BiH na svojoj zvaničnoj stranici upozorava naše građane da ne putuju u Siriju i Libiju zbog loše sigurnosne situacije i nemira koji traju već duže vrijeme.

Pasoši - S.Višnjić

Foto: Furaj.ba

 

Pretražili smo i bazu MVP-a BiH za ostale zemlje te izdvajamo mjesta gdje ne biste trebali putovati ili trebate obaviti posebne pripreme prije odlaska tamo.

Iz MVP-a BiH savjetuju da ne putujete u sljedeće države: Angola, Alžir, Bahrein, Burundu, Čad, Egipat, Ertireja, Etiopija, Jemen, Gvineja, Maroko, Nepal, Obala Slonovače, Siera Leone, Istočni Timor, Tunis, Uganda i Uzbekistan.

Brazil: Visoka stopa kriminaliteta

S obzirom na to da se bliži Svjetsko prvenstvo u nogometu, sigurno vas zanimaju i informacije o Brazilu. U ovoj zemlji zabilježena je visoka stopa kriminaliteta, zato trebate biti oprezni. Rizična zona su marginalni kvartovi (favele) svih velikih gradova, a naročito Rio de Janeira, Salvadora, San Pabla i Brasilije. Ne preporučuje se vožnja noću po cestama, zbog njihovog lošeg stanja, velikog rizika i loše rasvjete. Zbog epidemije žute groznice u pojedinim područjima u Brazilu, savjetuje se obavezno vakcinisanje protiv ove bolesti deset dana prije putovanja. Izbjegavajte vodu iz česme, svježe voće i povrće treba biti adekvatno oprano i dezinficirano. U regiji Rio de Žaneira i u državi Bahia pojavila se bolest Dengue, koju prenosi komarac Aedes Aegpti.

Otmice stranaca

Bolivija, Ekvador, Indija, Peru i Venecuela su zemlje u kojima su otmice stranaca, tj. turista, vrlo česte, tako da, ukoliko putujete u neku od ovih zemalja, trebate biti posebno oprezni. Krećite se u grupama, koristite prijevozna sredstva koja vam hotelsko osoblje ugovori i ne krećite se mimo centra grada noću.

Pljačke i krađe

U Argentini, Bocvani, Gvatemali, Hondurasu, Kostariki, Južnoafričkoj Republici, Meksiku i Salvadoru postoji visoka stopa kriminaliteta. Krađe i pljačke su vrlo česte. Ne preporučuje se putovanje noću niti korištenje javnog gradskog prijevoza.

Ukoliko ne želite ostati bez svog automobila, onda se preporučuje da njime ne putujete u Bugarsku u kojoj je krađa ličnih vozila vrlo česta.

Indonezija i Saudijska Arabija su zemlje u kojim postoji velika opasnost od terorističkih napada, a u Estoniji i Keniji je zabilježen veliki broj oboljelih od AIDS-a.

Ostala upozorenja

Posebna upozorenja za sigurnost ili opasnost po zdravlje izdata su i za Armeniju, Afganistan, Albaniju, Azerbejdžan, Burkinu Faso, Izrael, Kolumbiju, Kongo, Mali, Maurtianiju, Mijanmar, Namibiju, Niger, Nigeriju, Pakistan, Šri Lanku, Tadžikistan i Tanzaniju.

Japan je imao idealne uvjete, ali se putnicima skreće pažnja na veliku opasnost od zemljotresa i pojavu ptičije gripe.

Za ostale zemlje, pojedinačne osnovne preporuke su date na stranici u odjelu Vize

“Ukoliko nemate dovoljno informacija, obratite se Ministarstvu vanjskih poslova BiH ili našem diplomatskom predstavništvu koje pokriva tu zemlju”, poručili su iz MVP-a BiH.

 

Klix.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content