Život u BiH krajem 19. stoljeća očima ugarskog publiciste

Knjiga „Bosna i Hercegovina – Putopisne slike i studije iz 1888“ Johanna von Asbotha predstavljena je u Sarajevu u okviru sajma „Knjige u nišama“.

Knjiga je nastala na putovanjima kroz Bosnu na kojima je autor bio u četverogodišnjoj pratnji Benjamina Kallaya, austrougarskog ministra finansija kome je Bosna bila povjerena na upravljanje.

Asbothov putopis je prvi pit objavljen 1887. godine u Budimpešti na mađarskom jeziku, a potom je preveden na njemački i engleski.

Trebale su proći 133 godine, kako je kazao urednik knjige Hamza Ridžal, da ta nevjerovatna knjiga bude, u izdanju IK „Dobra knjiga“, prevedena i na bosanski jezik, što predstavlja osobiti izdavački i prevodilački kuriozitet.

Knjiga je konceptualno uređena u 31 poglavlje. Nakon prva dva poglavlja, u kojima Asboth čitaocu predočava ulazak željeznice u Bosnu, a potom opisuje i Sarajevo, je opširan prohod kroz političku i kulturnu historiju BiH: Rimski kameni spomenici, Bogumili, Bogumilsko groblje na “Polju nevjernika”, Spomenici turskog doba, Vjerska pitanja i nastava, Imovinsko-pravni odnosi.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content