Zlatko Salihbegović – Inovator u naftnoj industriji SAD-a

Zlatko Salihbegović – Inovator u naftnoj industriji SAD-a

Kada je Zlatko Salihbegović 1970.-ih uspješno studirao Mašinski fakultet u Sarajevu, smjer Motori i motorna vozila, maštao je o stvarima koje su dio snova većine mladih ljudi – o zaposlenju, karijeri, porodici, domu. No, njegov profesionalni put bio je mnogo dinamičniji nego što je ikada mogao naslutiti.

Karijeru započinje u Koksari Lukavac, nastavlja u Belgiji i Njemačkoj, te od 1995. godine u Americi, gdje postiže izvanredan uspjeh. Napravio je sedam patenata, od čega tri koja služe za navođenje raketa na metu, te četiri u oblasti naftne industrije.

“Patent u Americi pripada firmi za koju radite, inovator dobije određenu kompenzaciju, no to se kasnije odražava na povećanje plate. Moji patenti iz oblasti infracrvene tehnologije koriste se kao standardna metoda za proizvodnju infracrvenih glava za rakete s dubokim koničnim oblikom, kao i proizvode sličnih oblika za hemijsko taloženje isparavanja. Već u naftnoj industriji se moji patenti koriste za proizvodnju gas lift ventila, odnosno ventila za pumpanje nafte ubrizgavanjem gasa, te ventila za hemijsko ubrizgavanje. Praktično, svaka naftna platforma na svijetu koristi ventile proizvedene prema mojim patentima za eksploataciju nafte”, kaže Zlatko, koji radi u kompaniji Weatherford International, najvećoj u svijetu u ovom domenu izrade mehaničkih uređaja za naftnu industriju. Rukovodi Odjelom za istraživanje i razvoj, gdje njegova grupa inžinjera smišlja, dizajnira i testira nove koncepte u gas lift tehnologiji, tehnologiji hemijskog ubrizgavanja, ubrizgavanja vode i vodene pare u naftne rezervoare.

“Proizvode najčešće testiramo u našoj laboratoriji u Louisiani, Houstonu, Norveškoj, Brazilu, Argentini, Aberdinu… Testiranja su veoma skupa i dugotrajna, ponekad i do 7,8 mjeseci. Kada se okončaju sve faze u izradi i provjeri patenta, naši proizvodi se počinju koristiti u eksploataciji nafte širom svijeta.”

Zlatko cijelim svojim bićem uživa u otkrivanju noviteta i pomjeranju ljudskih spoznaja, ali i blagodatima koje njegov posao donosi.

“Inovator za mene znači biti bolji od drugih. Uspješan. Uz to ide i prestiž, a i novčana kompenzacija koja je također važna. Naravno, po svojoj prirodi istraživanje je mnogo interesantniji posao nego neki standardni. Uživam u razvijanju ideja. Također sam uspio da napravim najbolju laboratoriju na svijetu za testiranje u domenu pumpanja nafte ubrizgavanjem gasa.”

Živeći blizu New Orleansa, i danas u slobodno vrijeme radi ono što je upražnjavao sa svojim ocem Seadom na jezeru Modrac.

“Odrastao sam na dvije rijeke – Spreči i Turiji u Lukavcu, a kasnije i na jezeru Modrac, gdje sam se uz oca Seada zaljubio u plovidbu. Otac je imao prvi čamac na jezeru Modrac. Sam ga je napravio. Zajedno smo plovili i pecali. I dalje upražnjavam ovaj hobi. Napravio sam aluminijski čamac s kojim stalno idemo na pecanje u Meksički zaljev južno od New Orleansa, u delti Mississippija.”

Zemlja rođenja Zlatku nedostaje. Posebno ona iz njegovog djetinjstva i mladosti. Rijetko dolazi. Životne i profesionalne obaveze ga jednostavno odvode u drugim smjerovima, ali prati sva dešavanja i jedna od njegovih velikih želja je da se BiH što prije pridruži Evropskoj uniji.

Elma Zećo, Furaj.ba