Zlatni lav Tamarin

Kada pogledate ove male narandžaste majmune jasno vam je odakle su dobili ime. Njihova bogata zlatna griva uokviruje karizmatično crno lice i podsjeća na lava. Tijelo i rep prekriveni su dugom, svilenkastom dlakom, u rasponu boja od blijedo plave do crvenkasto zlatne.

Foto: Pixabay

Zlatni lav Tamarin je vrsta majmuna koja živi u šumi uz brazilske obale.

Te životinje imaju izuzetno duge prste koje završavaju kandžama i pomažu im da ostanu u zraku i lakše uhvate kukce, guštere i ptice. Spavaju u rupama drveća, koje  koriste za kao sklonište od hladnoće i zaštitu od noćnih grabežljivaca.

Imaju raznoliku prehranu, jedu sve, insekate i životinje (kao što su gušteri i žabe), voće i med iz cvijeća.

Ovi majmuni obično rađaju blizance. Svi odrasli majmuni u čoporu učestvuju u odgoju djece a mužjaci ih često nose na leđima.

Ove zanimljive životinje su kritično ugrožene, i među najrjeđim životinjama na svijetu.

Brazilske obalne kišne šume nestaju zbog sve veće sječe u korist poljoprivrede i industrije, a na žalost, Zlatni lav Tamarin je u opasnosti od nestajanja zajedno sa šumom. Drugi problem je u tome što su ljudi privučeni prekrasnim zlatnim krznom Zlatnog lava Tamarin, te su ih hvatali i držali kao kućne ljubimce, što smanjuje njihov broj do tačke gdje izumiranje postaje pravi problem.

Stručnjaci su brzo shvatili ugled Zlatnog lava Tamarin i od 1970-ih godina, zoološki vrtovi počeli su uzgoj i povećali njihov broj, a desetak godina kasnije, započeli su uzgoj na njihovim prirodnim staništima. Ti napori su povećli njihov broj, ali rezultati su ograničeni, jer šuma još uvijek zauzima vrlo malu površinu te sada poduzimaju akcije kako bi proširili šumu.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content