Zlato i bronza za bh. fotografkinju i serijal “Bosanski vitez”

Budapest International Photography Awards (BIFA) je na svom četvrtom po redu takmičenju za najbolju fotografiju okupio veliki broj amaterskih i profesionalnih fotografa iz cijelog svijeta. Stručni žiri je pobjednike birao u 10 nominalnih kategorija sa skoro 60 potkategorija. Zlato u kategoriji Editorial – Personality sa serijalom fotografija “Bosanski vitez” osvojila je bosanskohercegovačka fotografkinja Amina Hodžić. 
 
 
Fotografiju ustupila autorica
Amina je zvanični fotograf i najmlađi član ekipe filma koja prati cijeli proces razvoja i rada na filmu. Serijal fotografija “Bosanski vitez” nastao je na Bjelašnici tokom snimanja kadrova našeg istoimenog  i željno očekivanog dokumentarnog filma. Kadrovi ovog filma snimani su u realnim uslovima snijega i mećave na našoj olimpijskoj planini, pa je stoga i efekat fotografija potpuno vjerodostojan i svojstven planinama Bosne i Hercegovine.
 
Fotografije iz ovog serijala prate Seada Delića, glavnog protagonistu dokumentarnog filma „Bosanski Vitez”, a cilj im je da predstave snagu i karakter našeg bosanskog čovjeka, koji traje i opstaje na ovim prostorima od vremena kraljevine do modernog doba. Zvaničnu premijeru ovog filma očekujemo u idućoj godini, a sa filmom će se prirediti i izložba kompletnog serijala fotografija Amine Hodžić, zvaničnog fotografa filma “Bosanski Vitez”.
 

Pored zlata u kategoriji Editorial – Personality, Amina je osvojila i bronzu u kategoriji Fine Art – Special Effects, u kojoj se takmičila sa fotografijom “Sarajevo na nebesima”. Ovo je druga po redu nagrada za ovu fotografiju, nakon što je ranije ove godine već nagrađivana u sklopu takmičenja Sarajevo Photography Festival. Ova je fotografija dio eksperimentalnog serijala “Sarajevski John Doe”, kojeg realizuje u saradnji sa sarajevskim književnikom Adisom Ahmethodžićem. 

 

Fotografiju ustupila autorica
“Zahvaljujem se žiriju koji je nagradio naš veliki trud uložen u ove fotografije i naravno ekipi filma “Bosanski Vitez”. Naš tim radi na ovom ostvarenju već nekoliko godina i svi smo zaista sretni što će ove fotografije ispričati dio naše priče prije nego što sam film ugleda svjetlo dana. Ponosna  sam i na bronzu iz serijala “Sarajevski John Doe”, jer je to projekat na kojem smo tek počeli ozbiljnije raditi i ovo će nam priznanje dati ohrabrenje da i taj projekat dovedemo do kraja.”
 
Detalje o filmu “Bosanski vitez”, behind the scenes fotografije i nekoliko teaser uredaka, možete pogledati na web stranici bosanskivitez.ba i na društvenim mrežama “Bosanski Vitez”. 
 
 
Amina Hodžić

Amina Hodžić rođena je 1999. godine u Sarajevu. Apsolvent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo. Interes za fotografiju je iz prvobitne faze istraživanja pretvorila u profesionalni angažman, u kojem već bilježi značajna priznanja i nagrade. Iza sebe ima nekoliko zajedničkih izložbi i projekata, dva osvojena prva mjesta na regionalnim takmičenjima (European Fashion Passport 2019. i Sedmi konkurs “Boje moga mjesta”), drugo mjesto na internacionalnom Sarajevo Photography Festivalu 2022 godine i jedno internacionalno počasno priznanje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content