Zlato, srebro i bronza u Rumuniji za srednjoškolce iz Bosne i Hercegovine

  Zlato, srebro i bronza u Rumuniji za srednjoškolce iz Bosne i Hercegovine

  Na nedavno održanom takmičenju Infomatrix u glavnom gradu Rumunije, naša zemlja predstavljena je sa šest projekata u dvije kategorije, kategorija kratkometražnog filma i Hardware Control kategorija.

  U kategoriji kratkometražnog filma, učenice Richmond Park Međunarodne srednje škole Sarajevo, Aida Mujčin i Almina Bajić, osvojile su zlatnu medalju predstavivši svoj film pod nazivom „Kompanija“, čija je tema diskriminacija žene na radnom mjestu.

  Učenici Richmond Park International School Tuzla osvojili su srebro i bronzu sa filmovima „Mučnina“ kojeg su predstavile Dženita Mujkanović i Enisa Kalfić, te film „Evaluation“ koji su predstavili Ahmed Piralić i Mustafa Hasanović.

  U kategoriji Hardware Condrol, učenici Richmond Park College Sarajevo, predstavili su zemlju sa dva tima koje čine Hamza Makić i Nedim Karavdić, koji su osvojili bronzu, kao i Muhamed Sinanović i Edvin Džidić sa inovativnim projektom „Helt“.

  Također, u ovoj kategoriji takmičile su se i učenice Richmond Park College Bihać, Amna Delić – Ibukić i Nedžma Jaganjac, koje su sa svojim projektom „The Game Of Doors“, osvojile srebro.

  Ovo je ujedno jedan od najboljih plasmana Bosne i Hercegovine na dosadašnjem INFOMATRIX svjetskom finalu, gdje su boje naše zastave ponosno bile u prvim redovima ispred 35 drugih zemalja.

  Posebno je zanimljivo da su upravo ove dvije škole na još dva takmičenja, BESPO 2019 u Sarajevu i IFEST u Tunisu, dijelile zlato i srebro i time bili jedni drugima najveća konkurencija, što je bio slučaj i na ovome takmičenju.

  Infomatrix je inače međunarodno takmičenje studenata iz informacijskih oblasti i tehnika, koje za cilj ima da okupi najbolje studente iz oblasti informacionih tehnologija. Takmičenje nije samo o promovisanju profesionalnih vještina već služi i za promociju interkulturalnog dijaloga i saradnje kroz angažman studenata i nastavnika iz različitih zemalja. U završnom kolu ovogodišnjeg takmičenja učestvovalo je 785 takmičara iz 36 zemalja.