Zlato, srebro i bronza u Rumuniji za srednjoškolce iz Bosne i Hercegovine

Na nedavno održanom takmičenju Infomatrix u glavnom gradu Rumunije, naša zemlja predstavljena je sa šest projekata u dvije kategorije, kategorija kratkometražnog filma i Hardware Control kategorija.

U kategoriji kratkometražnog filma, učenice Richmond Park Međunarodne srednje škole Sarajevo, Aida Mujčin i Almina Bajić, osvojile su zlatnu medalju predstavivši svoj film pod nazivom „Kompanija“, čija je tema diskriminacija žene na radnom mjestu.

Učenici Richmond Park International School Tuzla osvojili su srebro i bronzu sa filmovima „Mučnina“ kojeg su predstavile Dženita Mujkanović i Enisa Kalfić, te film „Evaluation“ koji su predstavili Ahmed Piralić i Mustafa Hasanović.

U kategoriji Hardware Condrol, učenici Richmond Park College Sarajevo, predstavili su zemlju sa dva tima koje čine Hamza Makić i Nedim Karavdić, koji su osvojili bronzu, kao i Muhamed Sinanović i Edvin Džidić sa inovativnim projektom „Helt“.

Također, u ovoj kategoriji takmičile su se i učenice Richmond Park College Bihać, Amna Delić – Ibukić i Nedžma Jaganjac, koje su sa svojim projektom „The Game Of Doors“, osvojile srebro.

Ovo je ujedno jedan od najboljih plasmana Bosne i Hercegovine na dosadašnjem INFOMATRIX svjetskom finalu, gdje su boje naše zastave ponosno bile u prvim redovima ispred 35 drugih zemalja.

Posebno je zanimljivo da su upravo ove dvije škole na još dva takmičenja, BESPO 2019 u Sarajevu i IFEST u Tunisu, dijelile zlato i srebro i time bili jedni drugima najveća konkurencija, što je bio slučaj i na ovome takmičenju.

Infomatrix je inače međunarodno takmičenje studenata iz informacijskih oblasti i tehnika, koje za cilj ima da okupi najbolje studente iz oblasti informacionih tehnologija. Takmičenje nije samo o promovisanju profesionalnih vještina već služi i za promociju interkulturalnog dijaloga i saradnje kroz angažman studenata i nastavnika iz različitih zemalja. U završnom kolu ovogodišnjeg takmičenja učestvovalo je 785 takmičara iz 36 zemalja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content