Znam s koje strane kamere želim biti

Znam s koje strane kamere želim biti

Naidu se zbog karakterističnog lica, punih usana i, kako se pokazalo, odličnog smisla za poziranje našla i ispred objektiva kamere. Snimila je editorijal i krasila naslovnicu Chic fashion magazina iz Banja Luke. Ipak, za nju nema dvojbe. Uvijek je znala s koje strane kamere želi da bude.

Naida Haliović mlada umjetnica iz Gračanice, rođena je 1987. godine, završila je fakultet grafičkog dizajna u Doboju. Fotografijom se bavi od 2006. godine.

Kao dijete bila je vrlo stidljiva i riječima je teško izražavala svoje osjećaje. Vrlo rano je otkrila da svoje misli, ideje, maštu i trenutno raspoloženje može israziti fotografijom. Zato svaka njena fotografija ima svoju vlastitu priču.

306375_288302354531797_944448262_n

Njene fotografije su objavljivane i nagrađivane na mnogim internet stranicama. Prošle godine je imala prvu samostalnu izložbu u svom rodnom gradu na koju je jako ponosna. Radovala se što je mnogo njenih sugrađana došlo pogledati njene fotografije. Također prošle godine, dobila je i poziv za kolektivnu izložbu na Kaleidoskop festivalu u Tuzli kao i za kolektivnu izložbu u Konjicu koju je organizovala “Natura As”.

Ipak, najsretnija je bila kada je potvrda o kvalitetu njenog rada stigla iz  italijanskog izdanje prestižnog magazina “Vogue” koje joj je otvorilo vrata za svjetsko tržište fotografijama.

 

Naida nema uzora ali ima omiljene fotografe koje jako cijeni : Annie Leibovitz, Christian Boltanski , Ansel Adams, Steve Bloom, Erwin Blumenfeld,  Bill Brandt, Gregory Colbert, Helmut Newton, itd.

 

Furaj.ba