Znate li šta znači “U Cazin kad hoćeš, iz njega kad te puste?”

Kada strancima žele objasniti tradicionalno cazinsko gostoprimstvo po kojem su zaista nadaleko poznati, stanovnici ovog bajkovitog gradića na samom zapadu Bosne kažu: U Cazin kad hoćeš, iz njega kad te puste. 

 

Fotografiju ustupio Centar za kulturu i turizam Cazin

Osam dana uživanja

A goste vole i sjajni su domaćini. Ako ste iz neke cazinske kuće otišli, a da niste ručali i popili bar dvije kafe, nešto tu ne štima. Ne postoji ni najmanja šansa da domaćica nije časkom razvila masnicu ili maslanicu (kako je već ko zove) i poslužila je s medom, pekmezom od jabuka ili sitnim sirom (šta već ima), ispekla pile u tijestu i izvadila iz frižidera ili s verande hošaf (kompot od suhog voća). Cazinjani su ljudi koji pred goste iznose i ono što nemaju. I nema veze što ta rečenica nema nikakvog smisla, iz cazinskog se doma odlazi kad domaćin kaže da se otići može. A ide se kad je domaćin siguran da je gost sit. I tačka. 

I budite uvjereni da će domaćini pozvati ili rodbinu ili komšije na večernju sjedeljku da se pohvale da imaju gosta, pa vam ne gine sutradan odlazak u bar još jednu kuću iz koje ćete opet otići – kad vas puste. 

Neko se dosjetio, pa je ovu njihovu ljubav za goste i želju za ugošćavanjem pretvorio u pravi mali zimski festival koji traje cijelih osam dana.

  1. decembra u Cazinu počinje Cazinska zimska priča. Zamišljena da okupi učesnike (domaćine) i publiku (goste) svih uzrasta, objedini bogatu kulturnu, sportsku i turističku ponudu grada i svakako, podigne temperaturu koji stepen iznad nule pred kraj kalendarske godine. 

Svakoga dana i svake večeri tokom tih osam dana dođite u goste ovom lijepom gradu (svi ste pozvani), pratite filmove, predstave, folklorne izvedbe, a potom prošetajte gradom po čijem će centru, poput šarenih haljina kada ih sa štrika za sušenje otrgne vjetar,  biti „razbacane“ prodajne kućice sa domaćom slanom hranom i kolačima najboljih krajiških ugostitelja. 

 

Meso, sir i kahva iz dolafa

U kućicama će se naći i domaća hrana vrijednih cazinskih domaćica okupljenih u domaćim udruženjima i kulturno-umjetničkim društvima. Bit će tu i nekih već zaboravljenih, a nekad rado spremanih, specijaliteta. Neće nedostajati ni suhomesnatih proizvoda domaćih proizvođača, domaćih peciva, pogače, suhih sireva, a pržit će se i spremati na licu mjesta kahva u dolafu. Taman da ugrijete i srce i prste. 

Prvoga dana u 18 sati gosti će moći pogledati predstavu Tarika Filipovića, a nakon nje se zabaviti na gradskim ulicama uz muziku uživo. Svake večeri posjetioce i drage prijatelje na glavnom gradskom trgu zabavljat će zvijezde iz naše zemlje i regije. 

Ovogodišnje Cazinske zimske priče biće organizirano i nekoliko sportskih događaja za ljubitelje fudbala, planinarenja, a bit će održana i prezentacija ekstremnih sportova koji na području cazinske Krajine stiču sve više poklonika. 

Podrška domaćim obrtima i poljoprivrednim gazdinstvima, a posebno ženskom poduzetništvu, jedna je od osnovnih vodilja ove manifestacije. Cazinska zima završava 30. decembra svečanim koncertom iznenađenja. 

 

Fotografiju ustupio Centar za kulturu i turizam Cazin

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content