Zoološki vrt u Beču spasio rijetku vrstu kornjače od izumiranja

 

Svakoj petoj vrsti gmizavaca u svijetu prijeti izumiranje, a više od polovine čine kornjače. Zoološki vrt Schönbrun u Beču od 2010. godine vodi projekat zaštite životinjske vrste u Bangladešu, domu veoma ugrožene riječne kornjače Batagur baska.

 

Batagur baska; Foto: Norbert Potensky, fotografiju ustupio Ured Grada Beča u Sarajevu

Ova riječna kornjača jedna je od tri najrijeđe vrste kornjača na svijetu. U saradnji sa nacionalnim i međunarodnim partnerima, kao i lokalnim stanovništvom u sklopu zoološkog vrta su u proteklih deset godina izgrađene dvije uzgojne stanice u kojima se do sada izleglo više od 650 mladih.

„Neke kornjače smo opremili satelitskim prijemnicima i vratili u divljinu. Na ovaj način možemo da dokumentujemo njihove migracione rute, istražujemo ponašanje i testiramo da li mogu da pronađu netaknuto stanište“, objašnjava Doris Preininger, istraživač u zoološkom vrtu Schönbrunn.

Projekat zaštite riječne kornjače Batagur je jedan od najuspješnijih zooloških projekata širom svijeta.

Timu zoološkog vrta je prvo pošlo za rukom da 2010. godine dobije prvo potomstvo ove rijetke kornjače, a potom je uspio da uzgoji stotine kornjača u Bangladešu. Veliki broj ribarskih mreža u njihovom staništu predstavlja ogromnu opasnost za kornjače. Zajedno sa nacionalnim vlastima tim radi na održivom rješenju kako bi osigurao dugoročno ponovno naseljavanje kornjača.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content