Zurkane

Ako ste u posjeti Iranu, naročito gradovima Jazdu (Yazd) ili Isfahanu (Esfahan), nemojte propustiti da osim uobičajene posjete kulturno-istorijskim znamenitostima odvojite sat i po u toku večeri, za neobičan iranski sportski spektakl po imenu varzeš-e bastani (varzesh-e bastani) ili zurkane (zurkaneh, po nazivu vježbaonice u kojoj se održava)

Po nekima, ovaj drevni perzijski sport i vještina nastali su u vrijeme prije mongolskih osvajanja (X – XI vijek), kada su ona već bila izvjesna. Na ovaj način su se navodno, perzijski muškarci međusobno samoorganizovali kako bi se najčešće goloruki suprotstavili neprijatelju. I prije njih, u VII vijeku tokom arapskih osvajanja, vježbaonice zurkane služile su kao mjesto tajnih sastanaka Perzijanaca koji su dolazeći u njih na zajedničke skupove odžavali duh solidarnosti i patriotizma pred opasnošću koja im je prijetila.

Jednočasovni, večernji spektakl kombinacija je igre, snage, vještine, uz vježbe sa čunjevima, metalnim spravama i održavanje ravnoteže. Ritam vježbanja sportista unutar kružne „arene“ održava osoba koja sjedi na specijalnom prijestolu, u ćošku ove neuobičajene sportske vježbaonice, udarajući u ritmu o bubanj ili svirajući frulu.

Foto: Ivana Dukčević

Tokom vježbi svojevrsne ritualne gimnastike, pehlivani (na persijskom: pehlavan, u prevodu „heroj“, tj. hrvač), nose neobičnu odjeću – smeđe, kožne, bogato dekorisane i izvezene kratke pantalone, koje su na specifičan način zaštitni znak ovog sporta.

Foto: Ivana Dukčević, Kožni šortsevi za vježbanje

Ovaj neobični sport i njegovu dugu tradiciju koja još uvek traje, a koja u sebi nosi i elemente drevne, pre-islamske Perzije (ponajviše zoroastrizma), a zatim i sufizma i šiitskog islama, UNESCO je proglasio dijelom svjetske kulturne nematerijalne baštine.

GDJE POGLEDATI ZURKANE:

– U centru Jazda (Yazd), u maloj ulici neposredno preko puta Amir Čakmak skvera (Amir Chakhmaq Complex), u vježbaonici „Saheb A Zaman Club Zurkhaneh” (subota – četvrtak: od 6h, 18h i 20 h).

– U Isfahanu (Esfahan), u blizini najpopularnijeg tradicionalnog hotela u Isfahanu (Bekhradi House), nalazi se najpoznatija vježbaonica ovog sporta u gradu. Treninzi: subota – četvrtak: od 20 h.

Ulaz u ove dvije vježbaonice dozvoljen je i stranicma (i strankinjama). Iranke najčešće ne prisustvuju ovim treninzima, a stranim turistima, uključujući i  žene od prije par godina je dozvoljena posjeta.

Ivana Dukčević, Furaj,ba

Zato što jedan članak nije dovoljan….

PAROVI

ERAM BAŠTA U ŠIRAZU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content