Zvukovi njemačkih gradova

Ako biste morali izabrati soundtrack za šetnju ulicama bilo kojeg od gradova Njemačke, onda bi to sigurno bila neka od mnogobrojnih klasičnih simfonija koje su svijetu muzike darovali talentirani njemački kompozitori. Simfonija govori o savršenom skladu uzbudljivih zvukova koji dopiru sa ulica velikih gradova, o talasima rijeka koje sa sobom vuku brodovi, i umirujuće tišine prirode i njenih parkova.

Copyrights: Tourismus NRW e.V./ Plan B/Kiel

Autorica: Semra Hodžić

Düsseldorf

Kada bi grad mogao svirati, glavni grad regije Sjeverna Rajna-Vestfalija zvučao bi kao tehnjak u diskoklubu. Vjerojatno najgušća evropska kulturna regija kojom obiluju muzeji i galerije nadaleko je poznata po Kraftwerku. Riječ je o njemačkom synth pop/electro sastavu koje smatraju pionirima elektronske muzike. Osim što u Düsseldorfu sigurno možete slušati ili sresti neke od članova benda, u njemu možete doživjeti i svjetski poznatu arhitekturu kao nigdje drugo u svijetu: od srednjovjekovne do moderne, isprobati sve od tradicionalne do međunarodne hrane, te putovati muzikom kroz prošlost jer kao i u drugim većim njemačkim gradovima i u ovom gradu postoji koncertna dvorana Tonhalle i Kuća njemačke opere na Rajni.

Copyrights: GNTB/Francesco Carovillano

Leipzig

Da je Leipzig muškarac, onda bi on sigurno zvučao kao tenor opere. Iako neslužbeno, ovaj veliki grad u pokrajini Saske Leipzig zasigurno je njemačka prijestolnica klasične muzike. U ovom gradu živio je i umro jedan od najvećih kompozitora svih vremena – legendarni Johan Sebastian Bach koji je u duhu orgulja i baroka baš ovdje napisao svoja najvažnija djela i dirigirao zborom dječaka sv. Tome u istoimenoj crkvi, u kojoj je sada njegovo posljednje počivalište.  U gradu se nalazi i čuvena koncertna dvorana Gewandhaus koja je dom istoimenog simfonijskog orkestra kojeg morate slušati uživo – iskustvo je to koje se ne smije propustiti. I na kraju, zašto Leipzig zvuči kao tenor opere?  Leipzig Opera koja se nalazi na Augustplatzu otkrit će vam svu muzičku raskoš koju nudi ovaj prekrasni grad.

Izvor: Adam Kumiszcza

Stuttgart

Ako Stuttgart ima zvuk on sigurno zvuči kao motor automobila, i to ne bilo kakvog – već nekog od luksuznih brendova Mercedesa ili Porschea. Nigdje drugo u svijetu nećete čuti kako urlaju motori, osim u gradu u kojem se nalaze dva muzeja ovih automobila svjetske klase. Osim toga, u ovom gradu možete doživjeti svijet kulture od srednjovjekovne do moderne. Oduševit će vas šaputanja stoljetne tvrđave na vrhu brda Württemberg i ultramoderno imanje Weissenhof, projektirano početkom 20. stoljeća, ili tišina prirode na otoku Mainau. I naravno, Nijemci njeguju svoju tradiciju klasične muzike, pa i u ovom gradu u zgradi Gradske opere možete poslušati neku izvedbu ili pregledati baletnu predstavu.

Copyrights: Staatheater Stuttgart/ GNTB

Berlin

Glavni grad Njemačke sigurno zvuči kao miks kaseta ili inspirirani DJ na dobrom partiju. Sve to je u srži ovog grada čiji otkucaji bruje kroz njegova umjetnička djela, kulturu, historiju, arhitekturu, muzeje, ulične performanse… Berlin će vas gotovo raspametiti zvukom! Od pištanja vozova sa željezničkih kolodvora do radiotornjeva, od kuckanja krigli i žamora u mnogobrojnim barovima i restoranima širom njegovih ulica, od tri zgrade opere do koncertnih dvorana od kojih najglasniji zvukovi dopiru iz one na Kemperovu trgu koja je dom čuvene Berlinske filharmonije, i svakako do potpune tišine na spomeniku žrtvama holokausta. Slijedite ritam Berlina, smjelog glavnog grada kakve nemaju mnoge države u svijetu.

Copyrights: Lookphotos/ travelstock44

Bonn

U godini u kojoj Njemačka obilježava 250. rođendana jednog od najvećih muzičkih kompozitora svih vremena – Ludviga van Beethovena uranjajući u zvukove njemačkih gradova, onda svakako ne trebamo izostaviti Bonn, gradi koji slavi ovog čuvenog kompozitora. S obzirom na to da čak 17 lokacija u gradu podsjeća na njegov život u tom gradu, onda Bonn sigurno zvuči kao njegove kreativne simfonije. Kako ova godina i nije bila najbolja za ljubitelje putovanja, očekuje se da će se proslava godišnjice nastaviti i do 2021. godine. Tako da dok maštamo o novim putovanjima i tražimo razloge da posjetimo ovu prelijepu zemlju, pojačajte muziku gradova Njemačke i tako otkrijte i doživite ovu jedinstvenu, raznoliku i gostoljubivu zemlju.

Panorama Bonna; Izvor: Getty Images/CJ_Romas

Zato što jedan članak nije dovoljan…

BONN – NJEMAČKI GRAD KOJI SLAVI BEETHOVENA

ČINJENICE KOJE MOŽDA NISTE ZNALI O BEETHOVENU

UPOZNAJTE BERLIN

TOP 10 MJESTA KOJA TREBA POSJETITI U BERLINU

BERLIN – JEDNA OD NAJPOŽELJNIJIH EVROPSKIH DESTINACIJA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content