Caffe Zlatna ribica

Caffe Zlatna ribica

“I am the Fish that is made of Gold, what is your wish” (Ja sam ribica napravljena od zlata, koja je tvoja želja) , natpis je koji će vas dočekati na ulazu caffea ”Zlatna ribica”.

 

Kada uđete unutra vidjet ćete da je sve u vintage i retro stilu i da enterijerom vladaju neobični predmeti iz prošlosti: ogledala, crnobijele slike, gobleni, razglednice, plakati, knjige, namještaj i odjeća. U pozadini svira jazz i blues. Karta pića je ispisana u obliku bh. pasoša, a u stolovima ispod stakla ćete pronaći mnoštvo različitih papirnatih novčanica, kovanica i ljubavnih poruka od posjetilaca iz čitavog svijeta. U sredini kafića ćete vidjeti akvarijum sa Dorom, pravom zlatnom ribicom.

Osoblje obučeno u različite kostime služi piće u unikatnim i neobičnim šoljama i čašama. Neobičan je i toalet u kojem se nalaze mali retro televizor, retro telefon, četke za kosu, toaletne potrepštine, kozmetika, peškiri.

Ovaj unikatni caffe je otvoren prije više od trideset godina i posjećuju ga sarajlije, stranci, turisti, diplomate i svi oni koji žele da za trenutak uplove u neko drugo vrijeme i da se prisjete prošlosti.


National Geographic je uvrstio Zlatnu ribicu na listu fenomenalnih mjesta, a na TripAdvisor-u nosi 4,5 zvjezdice. Vlasnik ovog kafića kaže da u Ribici vlada organizovani haos koji vam sve vrijeme privlači pažnju jer ako pogledate bilo gdje pronaći ćete nešto interesantno.

Zlatna Ribica se nalazi u centru Sarajeva, u neposrednoj blizini Vječne vatre. Pređete ulicu  Maršala Tita, skrenete na desnu stranu, pa na lijevu i naći ćete se pred vratima ovog predivnog kafića.