Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Kuhinja
  3. Kunefe – orijentalni desert čiji se okus dugo pamti
 Kunefe – orijentalni desert čiji se okus dugo pamti
Foto: Furaj.ba
Kuhinja

Kunefe – orijentalni desert čiji se okus dugo pamti

by Furaj.ba 6 min read

AA

Kunefe je poznata orijentalna poslastica nezaboravnog okusa koja vodi porijelo iz najjužnije pokrajine Turske – Hatay.

Foto: Furaj.ba

Priprema se tako što se isjeckani rezanci (kadaif) peku lagano u malim bakrenim tanjirima na vatri sa lokalnim neslanim sirom, a zatim preliju vrućim šerbetom (attarom). Desert se konzumira dok je vruć i poseban šmek daju mu mljevene pistacije koje se posipaju po njemu na kraju.

Künefe se proizvodi širom Hataya i prodaje se na mjestima koja služe kao Künefeci (trgovine koje prodaju künefe). Iako je materijal koji se koristi u künefeu isti, njegov ukus varira.

Postoje informacije da izvorna verzija ovog kolača potiče iz Palestine i da se zove knafeh, no teško je znati jer je kolač popularan u gotovo svim zemljama Bliskog istoka, pogotovo u vrijeme ramazana. Postoje dakle najmanje četiri verzije ove poslastice: turska (künefe), grčka (kadif), jerusalemska (kanafeh) i bliskoistočna (Ka’ket Kanafeh).

Ukoliko posjetite pokrajinu Hatay možete probati künefe napravljen u Antakya Centru i Harbiyeu i odlučiti koji je bolji prema vlastitom ukusu. Na bazaru Hatay Kunefeciler prodaju se i potrebni sastojci za künefe i zamrznuti gotovi künefe spremni za domaća i međunarodna putovanja.

Recept za kunefe

Sastojci za 4 osobe

225 g rezanaca za kadaif
125g putera
2 SK mlijeka
200g neslanog sira
SIRUP
1,5 čaša (od jogurta) vode
1,5 čaša (od jogurta) šećera
1 SK soka od limuna
2 SK meda
2 SK putera sobne temperature
PO ŽELJI
mljevene neslane pistacije
Priprema: Prvo pripremite sirup: sipajte vodu i šećer, ostavite da ključa 5 minuta, potom smanjite temperaturu i miješajte još 15 minuta. Dodajte sok od limuna i odložite na stranu. Zatim istopite maslac i pomiješajte ga sa mlijekom. Pola rezanaca usitnite u blenderu (možete i ručno). Vatrostalnu posudu, prečnika 23cm, premažite polovinom  mješavine meda i maslaca, stavite sitno usitnjene rezance, pritisnite i četkom nanesite polovinu smjese maslaca i mlijeka. Usitnite sir i ravnomjerno ga rasporedite, pa prekrijte drugom polovinom rezanaca. Ostatak mješavine putera i mlijeka rasporedite po površini. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni, na 190C, na srednjoj rešetki dok gornji sloj ne postane zlataste boje. Izvadite ga, prevrnite na tanjir, pa posudu u kojoj pečete ponovo premažite smesom od meda i putera, pa vratite kunefe tako što će gornji dio sada biti dolje. Vratite ga u rernu i pecite dok gornji sloj ne postane zlatno-žut (prevrnite ga). Čim kunefe izvadite iz rerne, prelijte ga mlakim sirupom.
 
Napomena: Ako ne možete da nabavite rezance za kadaif, poslužit će i tanka fida za supu. Ukoliko imate male bakrene posude, pravite u njima.
  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Najbolje ocijenjeni mesni proizvodi u svijetu: Bosanskohercegovačko suho meso među

31 Marta, 2023
Izdvojeno

Dolina rijeke Bukovice – za kojom je kraljici Katarini žal

30 Marta, 2023
Novosti

Na inicijativu Turske: Međunarodni dan nultog otpada obilježava se širom

30 Marta, 2023
Održivi razvoj

Kako kompostirati: Vodič za početnike

30 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Novosti

Najbolje ocijenjeni mesni proizvodi u svijetu: Bosanskohercegovačko suho meso među najboljima

Taste Atlas, web stranica posvećena istraživanju tradicionalnih kuhinja širom svijeta,

Izdvojeno Vikend Planer

Dolina rijeke Bukovice – za kojom je kraljici Katarini žal ostao

“Zbogom ostaj, moja Bosno slavna, i u tebi do tri

Novosti Održivi razvoj

Na inicijativu Turske: Međunarodni dan nultog otpada obilježava se širom svijeta

Prošle godine Republika Turska je podnijela prijedlog Generalnoj skupštini Ujedinjenih

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.