Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Neobični Muzeji
  3. Muzej krastavaca u Spreewaldu
 Muzej krastavaca u Spreewaldu
Neobični Muzeji

Muzej krastavaca u Spreewaldu

by Furaj.ba 4 min read

AA

Spreewald je močvarno, pošumljeno područje, sat vožnje udaljeno od Berlina. 1990. Spreewald je proglašen rezervatom biosfere, a 1991. dobio je i UNESCO-ovo priznanje. Zbog obilja vode i bogate vegetacije ovo područje  idealno je za uzgoj povrća, osobito krastavaca, koji je toliko cijenjen da ima i svoj festival, izbor za „Kraljicu krastavaca“ i muzej.

Foto: Furaj.ba

Muzej se nalazi u selu Lehde, jedinstvenom seocu u sredini Spreewald rezervata koje se sastoji od mnogo malih otoka okružeihn vodom, povezanih samo malim pješačkim mostovima.

2-1

Foto: Furaj.ba

U muzeju, ukoliko vas zanima,  možete ćuti sve o historiji proizvodnje krastavaca u ovim krajevima, bačvama i opremi, kao i i procesu nastanka kiselih krastavaca. U sklopu  muzeja nalazi se i izložba starih aparata prikupljenih iz cijele regije kao i prezentacija života u Spreewaldu.

3-1

Foto: Furaj.ba

Vlažna tla, bogata humusom u Spreewaldu doprinose dobrom rastu krastavaca a stvarni razlog za poseban ukus, poznatih kiselih krastavaca ovog kraja, ipak leži u njihovoj obradi. Iako je proces fermentacije u velikim bačvama nekad trajao nekoliko sedmica, krastavci su danas kiseli i spremni za prodaju, nakon samo jednog dana obrade, bilo da su u pitanju kiseli krastavci (Salzgurke),  krastavci sa senfom (Senfgurke) ili krastavci sa koprom (Gewürzgurke). Ova ogromna ušteda vremena se postiže zagrijavanjem na 70 °C uz dodatak natrijevog hidroksida. Sastojci koji se dodaju krastavcima su bosiljak, matičnjak, lišće grožđa, trešnje ili oraha, daju Spreewald krastavcima posebnu hrskavost, kiselost i ljut okus. Dodatni sastojci, međutim, uvijek ostaju dobro čuvana tajna proizvođača.

4-2

Foto: Furaj.ba

Postoji oko 120-150 različitih recepata. Svaki proizvođač ima svoj recept, tvrdeći, naravno, da su njegovi krastavci najukusniji.

Iz tih razloga, svake godine ovdje se održava festival krasavaca kada svi prezentiraju svoje kisele krastavce nakon čega slijedi degustacija i proglašenje najboljeg recepta. Vlasnica najboljeg recepta u narednih godinu  dana nosi titulu ” Kraljica krastavaca“

14

Foto: Furaj.ba

Ovdje možete probati i kupiti različite vrste kiselih svježe pripremljenih krastavaca ali naravno, glavni specijalitet je  “Kralj krastavac”, po receptu  “Kraljice krastavaca”. “Kralj krastavac” je patentiran i može se prodavati samo u Muzeju krastavaca Lehde.

Cucumber museum

An der Dolzke 4+6

03222 Lehde

phone: +49 (0)3542 8999-60

fax: +49 (0)3542 8999-10

logo_DR


“U Berlinu smo bili početkom jula 2015., na poziv Turističke organizacije Njemačke, zajedno sa predstavnicima medija iz Kanade, Brisela, Turske i Srbije.”


  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Na inicijativu Turske: Međunarodni dan nultog otpada obilježava se širom

30 Marta, 2023
Novosti

Dodatne pogodnosti za kupce Volkswagen Privrednih vozila

27 Marta, 2023
Novosti

Ćiro Trail: 360 biciklista promoviralo turističku ponudu Bosne i Hercegovine

27 Marta, 2023
Novosti

Zbogom ENERGY COFFEE, zdravo HELL ICE COFFEE!

27 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Furaj.ba projekti

German.Local.Culture – ideje za putovanja

U sklopu svoje godišnje kampanje German.Local.Culture, Turistička organizacija Njemačke je

Turska Zavrti globus

Muzej osmanskih sultana na otvorenom u Bilećiku

Ukoliko posjetite Bilečik u Turskoj, posebno će vas se dojmiti

Njemačka Zavrti globus

Upoznajte Berlin

Oslobodite sva svoja čula i krenite u susret Berlinu. On

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.