Tivat, drago mi je…

Tivat, otvorena knjiga čije stranice svako želi pročitati da otkrije kakvu priču ovaj gradić krije. 

Najmlađi u bokokotorskom zalivu

Tivat je najmlađi gradić bokokotorskog zaliva koji je, kako neke legende kažu, dobio ime po ilirskoj kraljici Teuti koja je u trećem vijeku prije nove ere ovdje imala ljetnikovac i veliki vrt. Do njega možete doći sa tri strane: trajektom iz Herceg Novog koji vozi na relaciji Kamenari-Lepetani (5 eura u jednom smjeru), obalom ili tunelom iz Kotora ili jadranskom magistralom iz Budve, a možete sletjeti i avionom jer je Tivat jedini primorski grad u Crnoj Gori koji ima aerodrom.

I ptice mu pjesme pjevaju

Srce grada Tivta su prije svega ljudi koji vas uvijek ljubazno dočekaju. A onda i plavo more i predivne plaže, biserna ostrva Sveti Marko, Gospa od Milosti i Ostvo cvijeća. Zelene predivne vile, hrabri čuvari koji se uzdižu nad gradom Vrmac i Gornja Lastva. Žuto Sunce koje nesebično pruža toplinu koja miluje dušu. Cvrkut ptica na Solilima koje posvećuju Tivtu svoje pjesme. Zeleni park, oaza mira i tišine. Zov kulture i tradicija koja budi uspomene. Miris najljepših gastro užitaka iz dubine mora. Bijela čista duša i crveno srce puno ljubavi. 

Tamo gdje je ljetovala vlastela

Nekada je u ovom gradiću ljetovala bokeška vlastela, a danas brojne poznate svjetske ličnosti. Gradić je to u kojem ćete osjetiti i dašak luksuza i tradiciju, naići ćete i na feštu i na mirna mjesta koja vam trebaju da se odmorite. Možete uživati u beskrajnim šetnjama, ali i upoznati Tivat na biciklu koji je u ovom gradiću sredstvo javnog prijevoza. Ukoliko ste avanturističkog duha, uživat ćete i u kajakarenju, veslanju u stojećem stavu na dasci, ronjenju i jedrenju, a možete odmor provoditi i istraživanjem okoline, igranju golfa ili boćanju sa mještanima – što je najstariji, najmasovniji i najkvalitetniji sport u Tivtu. 

Šta vidjeti?

Istraživanje Tivta će vas posebno oduševiti. U njemu možete vidjeti srednjovjekovni dvorac u srcu grada, veliki gradski park sa mnoštvo egzotičnog bilja i drveća. Vidjet ćete i najluksuzniju marinu na Jadranu – Porto Montenegro, u kojoj je ove godine otvoren i Buddha bar beach club na jednom od najatraktivnijih bazena na svijetu. Ne propustite vidjeti ni rezervat prirode Solila u kojem žive rijetke vrste ptica poput flamingosa i malog kormorana, a za čiju je dobru praksu upravljanja Tivat dobio nagradu Green Destinations Sustainable Story Award 2021. Svidjet će vam se i poluostrvo Luštica – sve popularnija oaza za hedoniste. Istražite Lušticu Bay – magičnu destinaciju, dom živopisnog grada u kom se kultura, naslijeđe i gastronomija kombinuju kako bi se stvorila autentična iskustva!

Ljeto u Tivtu

Tivat je oduvijek bio grad kulture i muzike, a Tivatske ljetne fešte uvijek su prepune događaja za pamćenje. Kulturne događaje u Tivtu također definira i tradicija izvođenja pozorišnog teatra Purgatorije. Tokom Purgatorija naći ćete ponešto za svakoga: pozorišne predstave za velike i male, izložbe, plesni teatar… Zvuk primorskih melodija i fešti Vas zovu u Tivat s bogatim programom dešavanja svake godine. 

Fotografije ustupilla Turistička organizacijTivat

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content