Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Turska
  3. Probali smo originalni Iskender-kebab – specijalitet Burse
 Probali smo originalni Iskender-kebab – specijalitet Burse
Turska

Probali smo originalni Iskender-kebab – specijalitet Burse

by Furaj.ba 8 min read

AA

Iskender-kebab izumio je Iskender Mehmetoğlu krajem 19. stoljeća u Bursi. Ime je dobio po kuharu koji je kreirao jelo i gradu Bursi u kojem  je nastao. Po istoj recepturi pravi se i danas i spada na onu listu hrane kojoj je teško reći ne…

Foto: Furaj.ba

İskender Kebab prvi put je napravljen 1867. godine u maloj prodavanici İskender Efendi u mjestu Kayhan u Bursi. Kako priča kaže, Mehmetoğlu Iskender Efendi odabrao je janjetinu uzgojenu na obroncima planine Uludağ prekrivenom timijanom. Meso je ispekao kao  doner kebab na okomitom roštilju, izrezao ga na tanke kriške, poredao ih na lepinu izrezanu na kockice a zatim sve prelio paradajz sosom i zapečenim ovčijim puterom. Uz kašičicu jogurta sa strane i posipanje peršuna po vrhu, jelo je servirano njegovoj cijenjenoj klijenteli.

Tada se slava o njegovom kebabu proširila u Bursi, Turskoj i svijetu. To je danas jedan od prvih okusa koji vam padne na pamet kada pomislite na Bursu.

Tokom godina u Bursi su se otvorili i drugi restorani koji su počeli posluživati ovo jelo, svaki je tvrdio da njegov recept vodi  kulinarsko porijeklo od samog Iskendera pa su davali imena kao što je İskenderoğlu („Iskenderov sin“).

Mnogi kažu kako vrijedi posjetiti Bursu samo kako biste probali Iskender-kebab po originalnoj recepturi. I zaista je tako. Iako nisam ljubitelj kebaba ovaj mi se toliko dopao da sam ga naručila i u Edirnu ali nije bio isti…

KEBABCI MEHMED OGLU ISKENDER 1867

Foto: Furaj.ba

Bursanski specijalitet je i slatko od kestena (Kestane şekeri), što je zapravo mješavina kestena i šerbeta (kuhanog šećera pomiješanog s vodom). U Bursi ne zaboravite probati đantik, halvu i tahinli pide (slatku pitu s tahinom)

Tahin pita, Foto: Furaj.ba

Recept da probate i kod kuće

Sastojci:

500 g janjećeg mesa bez kosti

vegeta i so

lepina

500 ml kiselog jogurta

2x 2 kašike putera

kašika paradajz-sosa (domaćeg) ili kupovnog

kašikica paprike u prahu

peršun

Priprema:

Meso skuhajte u ekspres-loncu. Kad se ohladi izrežite na tanke ploške, dodajte vegetu i so i propržite malo na puteru.

Lepinu izrežite na kockice i prepržite na dvije kašike putera, dok ne postanu hrskave. Složite ih na platu.

Jogurt promiješajte i pospite po kockicama.

Rastopite dvije kašike putera i dodajte sos od paradajza i papriku u prahu.

Propržite malo i pospite po jogurtu.

Preko toga pospite malo peršuna.

Na kraju posložite ploškice od mesa i servirajte!


Bursu smo posjetili po pozivu Ministarstva kulture i turizma Republike Turske u sklopu sedmodnevne press ture “Prijestolnice Osmanskog carstva”. Posjetili smo Belicek, mjesto osnivanja i četiri prijestolnice Osmanskog carstva: Bursu, Edirne, Iznik i Istanbul.

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Festival srednjovjekovlja u Cazinu

28 Maja, 2023
Novosti

Uveden charter let na relaciji Sarajevo – Tirana

28 Maja, 2023
Novosti

Nove zabrane za turiste u Splitu i novi nameti u

28 Maja, 2023
Novosti

Multimedijalna izložba: Stari gradovi BiH i starobosanski Dubrovnik

28 Maja, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Restorani

Ibis Cake Gallery – Nije sve u kolačima, otkrijte u čemu jeste 

Ovo je priča o mjestu gdje se uživa, gdje je

Hrvatska Smjestaj

Hotel Rixos Premium Dubrovnik

Početkom novembra, baš kada se miholjsko ljeto povuklo, proveli smo

Restorani

KAWA Speciality Coffee Bar: Jednostavnost kao vrhunska prefinjenost

Dugogodišnja maštanja, istraživanja najljepših kafeterija svijeta, velika ljubav prema kafi,

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.