Bursa – prva prijestolnica moćnog Osmanskog carstva

Bursa je četvrti grad po veličini u Republici Turskoj. U periodu od 1326. do 1365. godine bio je  prijestolnica Osmanskog carstva u kojoj je vladalo 6 sultana.

Fotografije i tekst: Emira Azganović

Hanovi, hamami i džamije krase srce čaršije u Bursi, baš kao i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a da bi sličnost bila veća na ulazu u bursansku čaršiju općina Osman Gazi sagradila je identičan sebilj po uzoru na sarajevski. Bursa je dom i mnogih islamskih, kršćanskih i jevrejskih spomenika.

Bursa je poznata kao prva prijestolnica Osmanskog carstva, ali i po svojim breskvama, slatkim kestenima, svili, automobilskoj i teškoj industriji. Ostale industrije uključuju pamuk i vuneni tekstil, konzerviranu hranu i mliječne proizvode.

Bursa, grad parkova

Zbog mnogo parkova i obilja zelenila, Bursu nazivaju “Zelena Bursa”. Parkovi su uvijek puni kao i restorani i kafeterije gdje stanovnici često odlaze. Blizu je Mramornog mora i ima obalu dugu oko 20 kilometara. Bursa ima i terme koje se koriste u terapeutske svrhe još od rimskih vremena. Samo 36 kilometara od Burse je Uludag, jedan od najpopularnijih ski centara u Turskoj. S Bursom je povezan žičorom i treba vam samo 22 minute da budete na vrhu planine. Linija je duga 8,8 kilometara što je je čini najdužom monokablovskom gondolom na svijetu.

Bursa, grad bazara

Sa svojim čaršijama Bursa oduševljava, a naročito sa Kapali čaršijom i Koza hanom, tržnicom koja je izgrađena u Osmansko doba sa dva sprata u velikom dvorištu gdje se uglavnom prodaju proizvodi od svile. Industrija svile ovdje ima dugu baštinu. Grad je bio centar trgovine svilom u 15. vijeku, a do 17. vijeka bio je poznat u Evropi i Aziji po svom svilenom tekstilu koji se i danas proizvodi jer Bursa je poznata i kao posljednja stanica Puta svile. Kompleks se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Bursa, grad s 8 UNESCO lokacija svjetske baštine

Impresivno je da se na UNESCO-ovoj listi  nalazi osam atrakcija historijske jezgre Burse. Ove lokacije uključuju Veliki bazar, Veliku džamiju (Ulu Cami), kompleks Tophane s turbetima Osmana i Orhana Gazija;  kompleks sultana Murata I i sultana Bajazita I; kompleks sultana Mehmeda I sa Zelenom džamijom i turbetom, kompleks Muradije sultana Murata II i odvojeno, selo Cumalıkızık. Ovih osam lokacija su najzanimljiviji i najljepši historijski dragulji grada i svakako su lokacije koje se moraju posjetiti u Bursi.

Kompleks Tophane

U blizini zidina, na brežuljku Tophane, s kojeg se pruža veličanstven pogled na grad, nalazi se kompleks, u kojem je sahat-kula sa satom iz 19. vijeka, turbeta Osmana I (1299-1326), osnivača Osmanskog carstva, njegovog sina Orhana I 1326-1362), osvajača Burse. Ispred turbeta svaki sat se smjenjuje straža što uvijek prati veliki broj turista. S ovog vidikovca može se uživati u  pogledu na Bursu u jednom od mnogobrojnih restorana.

Ulucami džamija 

Simbol Burse je Ulucami džamija, jedna od najljepših džamija u Turskoj. Sagrađena je u prvim godinama Osmanskog carstva 1399. godine po nalogu sultana Bajazita u znak zahvalnosti na njegovu veliku pobjedu kod Nicopolisa 1396. Planirao je izgraditi 20 mesdžida u Bursi, ali na prijedlog učenjaka tog vremena izgradio je Veliku džamiju s 20 kupola i dvije munare. U sredini džamije nalazi se fontana iznad koje je kupola kroz koju u unutrašnjost džamije prodire svjetlost. Kada kiša pada kupola se otvora i kiša pada direktno u fontanu.

Poznata je i kao najveći svjetski muzej kaligrafije s oko 190 natpisa na 87 kaligrafskih ploča koje je ispisalo 40 najpoznatijih osmanskih kaligrafa tog vremena. Ulucami džamija je na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Zelena džamija (Yeşil Camii )

Poznata je i kao džamija Mehmeda I. Dio je većeg kompleksa koji se sastoji od džamije, medrese, hamama, kuhinje i turbeta Mehmeda I, njegovih sinova i kćeri zajedno sa njihovom dadiljom. Naziv Zelena džamija potiče od zelenih i plavih unutrašnjih pločica, iz Iznika, naravno. 

Zelenu džamiju sagradio je sultan Mehmed I, koji je vladao od 1413. do 1421. godine. Ova džamija također je jedan od simbola Burse i jedno od remek-djela rane osmanske arhitekture. Proglašena je UNESCO-vom svjetskom baštinom.

Selo Cumalıkızık

Također, na UNESCO listi je i bursansko selo Cumalıkızık osnovano prije oko 700 godina. Posjetioci sela dođu kako bi vidjeli kako se živjelo u to doba i muzej hamama i etnografije, a ukoliko ste pratili turske serije prepoznat ćete ga i kao grad iza kulisa. Od centra Burse možete doći metroom i autobusom.

Bursa, grad muzeja

Sama Bursa je sa svojom historijom pomalo kao muzej. Dok hodate ulicama, posjećujete historijska mjesta, kupujete na bazarima, na svakom koraku osjećate dašak historije. Ipak, Bursa se može pohvaliti brojnim, dobro uređenim muzejima koji bacaju svjetlo na historiju i kulturu grada i vrijedni su posjete. Nas je impresionirao Panoramski muzej osvajanja Burse, najveći panoramski muzej na svijetu, potpuno posvećen održivom razvoju.

U gradu vrijedi vidjeti i Arheološki muzej Bursa, izgrađen 1902. godine, koji sadrži ostatke vizantijskog i ranijeg razdoblja. Na primjer, možete vidjeti historijske materijale iz neolita i halkolitisa koji datiraju izvremena 8000-300 prije nove ere.

Osim uobičajenih umjetničkih ili historijskih Bursa ima Muzej nauke, Anadolijski muzej automobila i satova, Muzej štampe, Muzej kovnica otomanske valute, nekoliko muzeja za djecu. Više informacija o muzejima možete pogledati OVDJE.

Iako su općenito jako dobri većina muzeja u Bursi ima informacije samo na turskom jeziku pa treba koristiti vodiče ili tražiti literaturu na željenom jeziku na recepciji muzeja. Većina gradskih muzeja je zatvorena ponedjeljkom. Neki muzeji su besplatni, a neki naplaćuju simboličnu cijenu za ulaznicu.

Bursa, grad dobre hrane

Gastronomija je još jedan važan segment Burse jer su grad i regija od davnina poznati po svježem voću (posebno breskvama),  kandiranim kestenima (kestane şekeri, İskender kebabu, porciji janjećeg pečenja prelivenog zapečenim ovčijim puterom i slanim sosom od paradajza, koji je vijekovima nadaleko poznat. U Bursi također ne zaboravite probati đantik, halvu i tahinli pide.

Javni prijevoz

Bursa ima dobar javni prijevoz i na sve lokacije se može lako doći metroom, tramvajem ili autobusom. Aerodromom Bursa Yenisehir udaljen je samo 20 minuta od centra grada. S Istanbulom je povezana dnevnim autobuskim i trajektnim linijama.

Bursu smo posjetili po pozivu Ministarstva kulture i turizma Republike Turske u sklopu sedmodnevne press ture “Prijestolnice Osmanskog carstva”. Posjetili smo Belićek, mjesto osnivanja i četiri prijestolnice Osmanskog carstva: Bursu, Edirne, Iznik i Istanbul.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content