Posjetili smo Panoramski muzej osvajanja Burse – najveći panoramski muzej na svijetu

Kada smo se električnim stepenicama popeli pod kupolu muzeja gdje je hronološki izložena postavka osvajanja Burse osjećali smo se kao da smo zalutali na neki filmski set. Mnogi od nas su zaključili da je to najljepši muzej koji smo ikada posjetili.

Foto: Furaj.ba

U okrugu Osmangazi u Bursi, u zgradi u obliku globusa, izgrađenoj najmodernijom tehnologijom, smješten je jedinstven Panoramski muzej osvajanja Burse (Panorama 1326 Bursa Conquest Museum). Ovaj muzej promoviše historijsko naslijeđe s netipičnom muzejskom postavkom pa ne čudi da ga je samo u prvoj godini posjetilo 750.000 ljudi iz 110 zemalja. 

Muzej prikazuje dan osvajanja Burse 6. aprila 1326. godine i vladavinu prvih šest sultana Osmanskog carstva te društveni život u njihovo doba.

S kupolom prečnika 42 metra najveći je potpuno panoramski muzej na svijetu. Dan osvajanja Burse prikazan je u kružnom ciklusu od 360 stepeni. Opisano je i putovanje Burse od kneževine do svjetske države. Zbog tehničkih karakteristika muzeja ovdje dobivate drugačije iskustvo i doživljavate svijet od prije 700 godina. Možete vidjeti vojsku u uniformama tog doba, podizanje čuvenih otomanskih šatora, čujete ptice i konje koji hržu. I što je najvažnije, muzej ne prikazuje rat, već mir. Osmanlije su bez nasilja preuzele vlast u Bursi nakon 23 godine opsade. Dobili su ključeve grada postizanjem sporazuma sa Vizantijcima. Tako je 40% Vizantinaca koji su tada živjeli u gradu radije ostalo u Bursi.

Foto: Furaj.ba

U prizemlju, u hronološkoj izložbenoj sali, u kojoj se nalazi 16 slika, nalaze se prikazi koji govore o napredovanju Kaji Turaka započetom u 13. stoljeću, osvajanju Burse i važnim tragovima i duhovnim ličnostima koje su ostavili prvih 6 osmanskih sultana koji su vladali u Bursi, prvoj prijestolnici Osmanskog carstva.  

Foto: Furaj.ba

Muzej se sastoji od glavnih tematskih animacijskih i izložbenih dvorana, konferencijskih sala, biblioteke i kafeterije. Prvi novac Osmanskog carstva kovan je u Bursi u čast sultana Orhana, osvajača Burse. U holu muzeja možete kao suvenir napraviti sami svoj novac s logom Osmanskog carstva.

Foto: Furaj.ba

Panoramski muzej osvajanja Burse član je Evropske muzejske akademije i Međunarodnog vijeća za panoramu. 

Moderan i edukativan, muzej poštuje životnu sredinu, izgrađen je po principu energetske učinkovitosti i potpuno je posvećen održivom razvoju. Odabrani građevinski materijali bili su u potpunosti ekološki prihvatljivi i zdravi. Sav otpad na gradilištu je recikliran. Zgrada ispunjava kriterijume sertifikata zelene gradnje, uključujući emisiju čistog vazduha, suzdržavanje od zračenja i radioaktivnosti prilikom odabira materijala, reciklažu korišćene vode, energetsku efikasnost i korišćenje obnovljive energije. Kišnica sa zelenog krova zgrade se skladišti, prečišćava i ponovo koristi za navodnjavanje zelenih površina. U zgradi se koristi 50 fotonaponskih solarnih panela, a električna energija se proizvodi energijom preuzetom od sunca. Izgradnja muzeja koštala je 35 miliona TL (9,6 miliona dolara)

Muzej je otvoren za posjetitelje od 9 do 18 sati svakog dana osim ponedjeljka. Pristupačan je za osobe sa invaliditetom.

Muzej smo posjetili po pozivu Ministarstva kulture i turizma Republike Turske u sklopu sedmodnevne press ture “Prijestolnice Osmanskog carstva”. Posjetili smo Belicek, mjesto osnivanja i 4 prijestolnice Osmanskog carstva: Bursu, Edirne, Iznik i Istanbul.

Zato što jedan članak nije dovojan….

BURSA – PRVA PRIJESTOLNICA MOĆNOG OSMANSKOG CARSTVA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content