Probali smo originalni Iskender-kebab – specijalitet Burse

Iskender-kebab izumio je Iskender Mehmetoğlu krajem 19. stoljeća u Bursi. Ime je dobio po kuharu koji je kreirao jelo i gradu Bursi u kojem  je nastao. Po istoj recepturi pravi se i danas i spada na onu listu hrane kojoj je teško reći ne…

Foto: Furaj.ba

İskender Kebab prvi put je napravljen 1867. godine u maloj prodavanici İskender Efendi u mjestu Kayhan u Bursi. Kako priča kaže, Mehmetoğlu Iskender Efendi odabrao je janjetinu uzgojenu na obroncima planine Uludağ prekrivenom timijanom. Meso je ispekao kao  doner kebab na okomitom roštilju, izrezao ga na tanke kriške, poredao ih na lepinu izrezanu na kockice a zatim sve prelio paradajz sosom i zapečenim ovčijim puterom. Uz kašičicu jogurta sa strane i posipanje peršuna po vrhu, jelo je servirano njegovoj cijenjenoj klijenteli.

Tada se slava o njegovom kebabu proširila u Bursi, Turskoj i svijetu. To je danas jedan od prvih okusa koji vam padne na pamet kada pomislite na Bursu.

Tokom godina u Bursi su se otvorili i drugi restorani koji su počeli posluživati ovo jelo, svaki je tvrdio da njegov recept vodi  kulinarsko porijeklo od samog Iskendera pa su davali imena kao što je İskenderoğlu („Iskenderov sin“).

Mnogi kažu kako vrijedi posjetiti Bursu samo kako biste probali Iskender-kebab po originalnoj recepturi. I zaista je tako. Iako nisam ljubitelj kebaba ovaj mi se toliko dopao da sam ga naručila i u Edirnu ali nije bio isti…

Foto: Furaj.ba

Bursanski specijalitet je i slatko od kestena (Kestane şekeri), što je zapravo mješavina kestena i šerbeta (kuhanog šećera pomiješanog s vodom). U Bursi ne zaboravite probati đantik, halvu i tahinli pide (slatku pitu s tahinom)

Tahin pita, Foto: Furaj.ba

Recept da probate i kod kuće

Sastojci:

500 g janjećeg mesa bez kosti

vegeta i so

lepina

500 ml kiselog jogurta

2x 2 kašike putera

kašika paradajz-sosa (domaćeg) ili kupovnog

kašikica paprike u prahu

peršun

Priprema:

Meso skuhajte u ekspres-loncu. Kad se ohladi izrežite na tanke ploške, dodajte vegetu i so i propržite malo na puteru.

Lepinu izrežite na kockice i prepržite na dvije kašike putera, dok ne postanu hrskave. Složite ih na platu.

Jogurt promiješajte i pospite po kockicama.

Rastopite dvije kašike putera i dodajte sos od paradajza i papriku u prahu.

Propržite malo i pospite po jogurtu.

Preko toga pospite malo peršuna.

Na kraju posložite ploškice od mesa i servirajte!


Bursu smo posjetili po pozivu Ministarstva kulture i turizma Republike Turske u sklopu sedmodnevne press ture “Prijestolnice Osmanskog carstva”. Posjetili smo Belicek, mjesto osnivanja i četiri prijestolnice Osmanskog carstva: Bursu, Edirne, Iznik i Istanbul.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content