Ruska salata uz bosanske specijalitete

Ruska salata koja je poznata još i pod imenom Olivier nastala davne 1860. godine u jednom restoranu u Moskvi, kao kreacija francuskog kuhara Olivier-a. Dosta je slična francuskoj salati, razlikuje se u tome što uz povrće kao dodatak ide i meso.

 

Foto: Pexels-karolina-grabowska

Sastojci:

5 kuhanih jaja

5 mrkvi

5 kiselih krastavaca

5 krumpira

400 g graška

200 g salame po izboru

450 g majoneze

malo senfa

malo soka od limuna

malo soli

ulje

ocat

Priprema:

Isjeći krompir i mrkvu na sitne kockice pa ih skuhati.
U zdjelu staviti oprani grašak iz konzerve, zatim sitno isjeckani krompir, mrkvu, jaja, kisele krastavice pileću salamu, dodati iscjeđeni sok od limuna i ocata po želji, po želji i malo soli, jednu kašiku senfa i majonezu, obično oko 400-500 grama majoneze, zavisi od željenog ukusa.

Polako sve sastojke izmiješati da se sjedine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content