Sladoled bez osjećaja krivice

Recepti za sladolede u kojima bezbrižno mogu uživati i oni koji su na dijeti.

Foto: Furaj.ba

Sladoled od lubenice

Sastojci:

450 g lubenice

kašika svježih listova mente

360 g kokosove vode

2 kašike limunovog soka

kašika limuna ili drugog zaslađivača po ukusu

Priprema:

Manji dio lubenice isjeckajte na kockice i ostavite sa strane! Ostale sastojke ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete finu smjesu. Punite kalupe sjeckanim lubenicama i smjesom te stavite u zamrzivač dok se ne zaledi!

Sladoled sa avokadom i čokoladom

Sastojci:

2 srednja, zrela avokada

45 g istopljene tamne čokolade

3 kašike kakao praha

3 kašike javorovog sirupa

3 kašike bademovog putera

čajna kašika ekstrakta vanilije

450 ml bademovog mlijeka

¼ čajne kašike morske soli

Za preliv (po želji):

90 g tamne čokolade

½ čajne kašike kokosovog ulja

Izlomljeni lješnjak, badem ili pistacije

Priprema:

U blender stavite avokado, istopljenu čokoladu, kakao prah, javorov sirup, bademov puter, vanilijin ekstrakt, bademovo mlijeko i morsku so. Blendajte dok sve ne postane glatka smjesa. Smjesu iz blendera sipajte u kalupe za sladoled po želji i stavite u zamrzivač na najmanje 9 sati da se zaledi. Za preliv na kokosovom ulju istopite tamnu čokoladu, stalno miješajući te pospite po sladoledu, možete dodati i izmrvljene orašaste plodove. 

Sladoled s čokoladom

Sastojci:

2 zaleđene banane (isjeckajte banane prije nego što ih zaledite)

1/2 šolja kakao praha (organskog)

1 šolja bademovog mlijeka

1/2 šolja čokoladnih diskova

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender ili sjeckalo, pa mutite dok ne dobijete sjedinjenu masu. Sladoled stavite da još malo odstoji u zamrzivaču te ga poslužite.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content