Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. BiH ❤
  3. Smokvara, ukusna hercegovačka poslastica
 Smokvara, ukusna hercegovačka poslastica
Foto: Furaj.ba
BiH ❤ BiH Bucket list challenge 2021 Kuhinja Vikend Planer

Smokvara, ukusna hercegovačka poslastica

by Furaj.ba 3 min read

AA

BiH Bucket List Challenge – Izazov #93

Posjećujući gradove na jugu zemlje, posebno Blagaj, nemojte propustiti priliku da probate djelo slatke hercegovačke kuhinje. Sigurno će vam se dopasti smokvara 

Fotografije: Furaj.ba

Posebno je u ukusu smokvara lijepo uživati u Blagaju uz tradicionalnu kafu i pogled na Stari most. No, želite li pokušati sami napraviti smokvaru, sljedeći recept će vam biti od velike pomoći.

Sastojci i priprema:

2 šolje vode;

1 šolja šećera;

1 šolja pekmeza od smokava;

1 šolja ulja.

Staviti u posudu da provre. Čim se to desi dodati u smjesu dvije šolje brašna i 1/2 šolje griza, ili kokuruznog brašna. Promiješajte na način kao kada pravite puru, odnosno palentu, skinite s vatre i ostavite da se ohladi. Potom stavite 1 prašak za pecivo i jedno jaje. Sada možete odvajati smjesu i praviti kolačiće, te ih redati na podmazan pleh.

Dodatne upute:

Peći manje od 30 minuta na 200 stepeni.

Kada se ispeku, preliti zaljevom za koji su vam potrebne

2 šolje vode, 1 šolja šećera i 1 šolja pekmeza od smokava.

Zaljev je potrebno ukuhati, ali ne previše, otprilike 5 minuta.

Smokvara se treba peći na srednjoj temperaturi pazeći da ne izgore s donje strane.

Foto: Furaj.ba

  • 3
    Share
    Facebook
  • 1
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 1
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Red Bull Cliff Diving u septembru ponovo na Starom mostu

23 Marta, 2023
Novosti

Brand New Game – da li ste dovoljno hrabri!?

23 Marta, 2023
Novosti

ODLAZAK NA UMRU U MAJU!

23 Marta, 2023
Izdvojeno

Sajam turizma Place2go 2023.

23 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
BiH ❤ Mostar

10 razloga zašto posjetiti Mostar

Mostar, jedan od najšarmantnijih bh. gradova oduševit će vas bogatim

BiH ❤ BiH Bucket list challenge 2021 Trebinje

10 razloga zašto posjetiti Trebinje

BiH Bucket List Challenge – Izazov #97 Srednjovjekovni Stari grad,

Kuhinja

Lavanda – recepti za savršeno ljetno osvježenje

Sladoled, limunada, keksići… Lavanda je jedna od omiljenih mirisnih ljekovitih

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.