Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Moj Život u Inostranstvu
  3. YUGO grill – 80 kvadrata Jugoslavije u centru Kine
 YUGO grill – 80 kvadrata Jugoslavije u centru Kine
Foto: Facebook
Moj Život u Inostranstvu

YUGO grill – 80 kvadrata Jugoslavije u centru Kine

by Furaj.ba 4 min read

AA

Ovo je priča o tome kako je tamo negdje, na drugom kraju svijeta, grupa mladih oživjela Jugoslaviju preko hrane.

Foto: Facebook

Piše: Vladimir Milošević

U decembru 2020 sam se uželeo naše hrane i sedeo sam za stolom sa mojim drugarom Nikolom koji je zubar.

– “Šta bih dao za pljeku, auuuu”

– “Vala baš i ja” odgovorio je.

– “Šta misliš da otvorimo mi neki mali prozor gde ćemo da pravimo pljeke, čisto da mi imamo da jedemo”

Doktor se nasmejao i rekao: “Što da ne. Ajd probamo”

Odmah zatim sam pozvao Džonija i Vlatka i rekao da otvaramo pljeke u Šangaju, da li su za?!

Naravno, obojica su odgovorili.

I tako nas 4 idiota bez ikakve pozadine u F&B nadjemo mali prozor na ulici, kupimo roštilj na ćumur i krenemo da pravimo pljeke.

“Mi smo Srbi, mi znamo kako se prave pljeke” pomislili smo.

I tako napravimo mi prvu pljeku, probamo i kažemo: “Ovo je sr*anje”

“Nema veze sa pljekom”

I tako narednih 4 meseca svaka 3, 4 dana mi pravismo pljeku i isti rezultat. “Ovo nije pljeka”

Nadjosmo ludog Radeta iz Niš, kaže on zna da pravi pljeke a nama treba neko ko će da radi, i napravi Rade pljeku, kad ono… “Sr*nje”

Ajde Rade ovako, ajde onako, drži duže u frižideru, mesi duže, dodaj više soli, manje soli i nakon 4 meseca mi napravimo pljeku gde rekosmo: “Jeb*te, ovo prava pljeka bre!”

I otvorismo mali prozor u Šangaju sa pljekavicama i Ćevapima.

Računica nam bila 35 pljeka na dan da prodamo da bi mesečno samo isplatili lokal.

Kad ono na danu otvaranja dodje 150 ljudi. Čekaju na ulici, red od 20 metara, mi ne znamo kako da “izbacimo” sve pljeke.

Sve smo radili, mesili, pekli, stavljali priloge, nas 5orica u 3 kvadratna metra.

Dva meseca nakon, mi Nadjosmo novi lokal.

I sada kada vidim dokle smo stigli i kada vidim pun lokal kineza, nemaca, balkanaca, španaca, kubanaca, I da ne nabrajam sve ostale, srce nam je puno.

Dolaze nam vlasnici najvećih restorana u Kini i ne veruju kakva je klopa. ODLEPLJUJU!

Kažu: “ceo F&B u Šangaju priča o YUGU, priča o ljudima bez ikakve pozadine u restoranu koji je napravio klopu iz ljubavi, klopu koja ne postoji u Šangaju, i upravo zbog toga imamo ogromno poštovanje prema Vama”

Radeći nešto iz ljubavi je jedini način da nešto uspe a ne  radeći zbog para.

I gledam našu malu kafanu, u kojoj se svakodnevno pije turska kafa, rakija, vinjak, u kojoj se svakodnevno ljudi smeju, uživaju, raduju, osećaju se kao kod kuće, iako su iz raznih delova ove planete…. I srce mi je puno.

Srećan sam što možemo da predstavimo našu zemlju bar preko klope i pića, i da dočaramo osećaj Balkana u centru Šangaja.

I svaki put kada udjem unutra ja se setim naše zemlje, posteri me podsete na Kotor, na more, na Split, na prelepu Sloveniju, Makedoniju, Sarajevo, Skadarliju, naše ljude i osmehe.

(Lagana violina svira u pozadini)

Širimo duh Jugoslavije u kojoj smo rođeni, i lepo nam je što se svima svidja.

Pozdrav iz YUGO grill-a, 80 kvadrata Jugoslavije u centru Kine!

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Održivi razvoj

Kanton Sarajevo dobija 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada

2 Juna, 2023
Korisne Informacije

Ljetovanje u Hrvatskoj – šta sve smijete prenijeti preko granice?

2 Juna, 2023
Novosti

FHMZ objavio sezonsku prognozu do 31. augusta

2 Juna, 2023
Novosti

Ljeto u Sarajevu

2 Juna, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
BiH ❤ Intervjui

Bh. alpinista koji je prije 40 godina učestvovao u ekspediciji koja se popela na Everest

Prvi na svijetu koji su se tog davnog maja 1979.

Zanimljivosti

Jugosloveni su se prvi u svijetu popeli zapadnim grebenom Mont Everesta

Zapadni greben Everesta proteže se u dužini od 6,5 km,

Kolumne

Kuga i pandemija

Kulturna psihologija vjerovanja da će se dogoditi loše stvari, ali

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.