Tešanj – 10 činjenica koje možda niste znali

Općina koja leži među brdima uz rječicu Tešanjku, krije mnoge zanimljivosti. Nekoliko njih, koje možda niste znali, otkrivamo vam u nastavku.

Fotografije: Furaj.ba

#1 NAJUSPJEŠNIJA OPĆINA U BIH

Posljednje dvije godine općina Tešanj je proglašena najuspješnijom lokalnom zajednicom i upravo je ona najbolji primjer uspješne poslovne sredine u BiH. Tešanj, također, predstavlja jednu od općina u Federaciji BiH s najmanjim brojem nezaposlenih osoba.

#2 SVJETSKI PRIZNATE MINERALNE VODE

Tešanj je u svijetu poznat po izvorima najkvalitetnijih mineralnih voda od kojih skoro sve nose najveća svjetska priznanja za kvalitet. Tešanjski kiseljak je proglašen za najbolju mineralnu vodu na svijetu, dok je tešanjska voda Oaza svojevremeno bila i na zvaničnom meniju Bijele kuće. 

#3 USPJEŠNE KOMPANIJE

Ova općina je rasadnik velikih i uspješnih kompanija, koje su već odavno prešle granice Tešnja, ali i Bosne i Hercegovine. Grupacija Hifa-Oil, Prevent FAD, ZEMA d.o.o, AS Group, OAZA, Madi i druge uspješne kompanije, glavni su nosioci privrednog razvoja Tešnja.

#4 TEŠNJAK NA FORBESOVOJ LISTI

Ugledni svjetski magazin Forbes na listu najbogatijih privrednika u Bosni i Hercegovini i regionu, uvrstio je i Tešnjaka Izudina Ahmetlića, vlasnika Hifa-Oil grupacije, koja posluje u naftnom sektoru.

#5 TVRĐAVA KOJA NIKAD NIJE BILA OSVOJENA

Osim uspješnih ljudi i kompanija, Tešanj se može pohvaliti i prirodnim ljepotama, historijskim građevinama i utvrdama. Tešanjska tvrđava Gradina spada među najznačajnija i najveća utvrđenja u Bosni i Hercegovini. Zanimljivo je da Gradina kroz historiju, u vojnom smislu, nikada nije bila osvojena. Čak se i nakon trodnevne opsade austrijske vojske na čelu s Eugenom Savojskim, ova tvrđava oduprla napadima.

#6 SAHAT KULA IZ 17. VIJEKA

Tešanjska sahat kula jedna je od četiri u BiH koje još i danas rade. Izgrađena je u 17. vijeku i visoka 18,5 metara. Sat je ranije pokazivao vrijeme a la turca, metoda mjerenja vremena s kojom se sati počinju odbrojavati od trenutka zalaska Sunca, a ne od ponoći. Današnji sat, koji pokazuje srednjoevropsko vrijeme, donesen je iz Beča davne 1890. godine.

#7 HISTORIJSKA GRAĐEVINA EMINAGIĆA KONAK

Eminagića konak predstavlja jedan od najstarijih, a ujedno i najljepših objekata stambene arhitekture na području općine Tešanj. Izgrađen je polovinom 19. vijeka u vlasništvu Eminagića, bogatih veleposjednika i trgovaca, a u junu 2005. godine ova historijska građevina proglašena je nacionalnim spomenikom BiH. Konak se sastoji od magaze, prizemnog dijela i sprata.

 

#8 PRVA POZORIŠNA PREDSTAVA U BIH

U Tešnju je, prije nešto više od 150 godina, lokalni učitelj Stevo Petranović s grupom entuzijasta na improvizovanim pozorišnim daskama izveo prvu predstavu u Bosni i Hercegovini. Igrali su Hebelovu Juditu, a održana je podrumu jedne tešanjske kuće.

#9 MJESTO U KOJEM JE ŽIVIO MUSA ĆAZIM ĆATIĆ

Čuveni književnik Musa Ćazim Ćatić, rođen je u Odžaku, a se kasnije preselio u Tešanj, gdje je završio medresu, nastavio i okončao život. Iz Tešnja je pokrenuta i inicijativa osnivanja prvih bošnjačkih književnih časopisa Behar i Biser, a prvi urednik Bisera bio je upravo Musa Ćazim Ćatić. Mnoge škole u Bosni i Hercegovini nose njegovo ime, a među njima i tešanjska Gimnazija Musa Ćazim Ćatić.

#10 PRVE ŠKOLSKE INSTITUCIJE

U Tešnju se vrlo rano pojavljuju školske institucije, 1761. godine postojala je Hadži Muhamedova učiteljska škola. Godine 1856. spominju se čak tri medrese, a 1867. u tešanjskom kadiluku postojalo je čak 16 mekteba. Pravoslavna škola u Tešnju osnovana je 1833., a franjevačka 1837. godine u Sivši, selu kod Tešnja koje je centar katoličkog stanovništva.

Autor: Samila Ivković

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content