10 načina da sagorite kalorije a da se ne oznojite

Ako ste među onima koji teško nalaze vremena za fizičku aktivnost koja uključuje treninge, vježbe i slično, donosimo nekoliko dobrih ideja.

Ilustracija: Pixabay

Mada je nepobitna činjenica da nešto može nadmašiti dobar trening, ipak postoji puno stvari koje možete učiniti za sagorijevanje kalorija bez većeg napora.

Poosh i Healthline sastavili su popis neobičnih načina na koje možete sagorjeti kalorije a da se ne znojite u teretani.

1. Ohladite vodu prije nego što je popijete

Vodu često pijemo kako bismo ostali hidrirani, a može i stimulirati metabolizam i potaknuti sagorijevanje kalorija. Prema studiji iz 2003, učinak pijenja vode može se maksimizirati hlađenjem vode prije nego što je popijete.

Kad se osvježite hladnom vodom, interno je zagrijavate do tjelesne temperature, što može povećati brzinu metabolizma i do 40 posto. Druga istraživanja pokazala su da pijenje pola litre hladne vode može pomoći u sagorijevanju između 24 i 30 posto više kalorija u prvih 90 minuta.

2. Okupajte se

Namakanje u vrućoj kupki puno je više od pukog opuštanja. Studija iz 2018. otkrila je da vruća kupka poboljšava cirkulaciju i transport kisika i hranjivih sastojaka kroz tijelo, olakšavajući uklanjanje metaboličkog otpada. Proces je poznat pod nazivom pasivno zagrijavanje i pruža slične prednosti kao i vježbanje.

3. Posjetite saunu

Osim tople kupke, i sauna može pomoći da izgubite kilograme. Studija iz 2019. godine dokazala je da 60-minutni boravak u sauni može pomoći u skidanju 0.65 kilograma, dok ponovljene 10-minutne sesije smanjuju i visceralne masnoće.

4. Iskušajte limfnu masažu

Poticanje limfnog sistema omogućava vam mnoge blagodati koje uključuju i ubrzavanje metabolizma. Istraživanje iz 2013. pokazalo je da limfna masaža povećava cirkulaciju, uklanja biohemijski otpad iz krvi i tjelesnih tkiva, smanjuje tjelesni stres, umanjuje nadutost i umor, smanjuje upalu i potiče bolji san.

5. Istuširajte se hladnom vodom

Još jedan način da potaknete svoj limfni sistem je ispiranje hladnom vodom nakon tuširanja, kupke ili saune. Prema studiji objavljenoj 2014. godine u prestižnom časopisu PLOS One, izlaganje hladnoći može vam pomoći smanjiti smeđu masnoću i povećati brzinu metabolizma povrh toga što pojačava endorfine, smanjuje upalu, energizira vas i umiruje bolne ili premorene mišiće. Dovoljno je da pod hladnom vodom provedete 60 do 90 sekundi.

6. Žvake

Žvakaća guma potiče sitost. Također može stimulirati vaš metabolizam, navodi Healthline.

7. Razgovarajte stojeći

Dok radite neke uobičajene stvari, kao što su razgovor na telefon, možete stajati. Ako želite ubrzati sagorijevanje kalorija, pokušajte balansirati na jednoj nozi tokom trajanja poziva, a tokom sljedećeg se prebacite na drugu.

8. Dišite iz dijafragme

Disanje iz dijafragme ili trbušno disanje zahvaća želudac, dijafragmu i trbušne mišiće, učinkovitije puneći pluća zrakom. To pomaže poboljšanju plućne funkcije, a povoljno utječe na krvni tlak, puls i dišne mišiće, napominje Poosh, pozivajući se na Frontiers in Psychology.

9. Naspavajte se

Dobar san poboljšava raspoloženje, odmara vas i pomaže vam u detoksikaciji i zacjeljivanju mišića nakon intenzivnog treninga.

“Duboki san sagorijeva kalorije i održava naš metabolizam zdravim”, navodi Poosh.

10. Smijte se

Često se govori da je smijeh najbolji lijek, a jeste li znali da on i sagorijeva kalorije? Studija objavljena u časopisu International Journal of Obesity pokazala je da “istinski smijeh”, poput smijeha tokom zabavnog filma, može povećati vašu brzinu metabolizma za 10 do 20 posto.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content