10 razloga zašto posjetiti Jajce

Prirodne ljepote od kojih zastaje dah, značajni kulturno-historijski spomenici, te brojne manifestacije i događaji, čine Jajce jednom od najatraktivnijih destinacija u BiH

Autor: Samila Ivković

Fotografije: Samed Žužić

1. VELIČANSTVENI VODOPAD

Jedinstven po tome što je smješten u centru grada, jedan od najljepših vodopada na svijetu šarmira svoje posjetitelje i predstavlja simbol Jajca. Iako se ovaj grad mijenjao kroz historiju, Plivski vodopad je ostao isti. Prelijep i ponosan prkosi vremenu i osvajačima kojih je bilo mnogo. Stajati ispod vodopada visokog 20 metra, diveći se prirodnoj ljepoti i slušajući šum vode, nešto je što obavezno morate doživjeti!

 

2. NAJLJEPŠI POGLED NA GRAD

Posjetiti Tvrđavu u Jajcu, doživljaj je grada iz sasvim drugačije perspektive. Tvrđava je smještena nad gradom na 470 m nadmorske visine, a na putu prema njoj nalazi se Sahat kula, koja je u srednjem vijeku bila prvobitni ulaz u grad. S Tvrđave se pruža najljepši pogled na cijeli grad. Odavde ćete vidjeti i neke od građevina koje se nalaze nešto dalje od centra, poput pravoslavne Crkve Presvete Bogorodice i Franjevačkog samostana u kome se čuvaju kosti posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

 

3. KRALJEVSKI GRAD

Jajce je daleko poznat kao kraljevski grad, što je motiv više da prošetate njegovim starim dijelom u kojem se isprepliću ostaci bosanskog kraljevstva, osmanske imperije, očuvane arhitekture, zidina, kaldrme… Ovdje je krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević u Crkvi Svete Marije koja se nalazi unutar historijske jezgre grada. Dok ne dođete ovdje, niste ni svjesni kakva bogatstva krije ovaj grad. Upustite se u avanturu i uživajte u istraživanju Jajca!

 

4. STARE BOSANSKE KUĆE

Poželite li nakratko uploviti u prošlost i na trenutak osjetiti kako se nekada živjelo, to ćete uspjeti ako posjetite jednu od starih bosanskih kuća u Jajcu. Vaš izbor može biti Omer begova kuća, Kršlakova stara kuća ili Šarenica kuća. Svaka od njih će vas jednako šarmirati svojom zanimljivom pričom i tradicionalnim izgledom.

 

5. MLINČIĆI – DRAGULJI NAŠE CIVILIZACIJE

Ako ne znate gdje se nalazi raj na zemlji, otkrit ćete prilikom posjete vodenih mlinova u Jajcu. Dvadeset starih tradicionalnih vodenica, smještenih jedna do druge na rijeci Plivi, zapanjit će svakog ko se nađe u blizini ovih dragulja naše civilizacije. Potpunom ugođaju doprinosi uređeni park s klupama, ljetni bar, zelenilo, svjež zrak, patke… Prirodna oaza mira i prizor koji se ne zaboravlja!

 

6. KATAKOMBE

Jedan od najzanimljivijih spomenika na području Jajca su Katakombe ili podzemna crkva isklesana u stijeni prije više od 600 godina. Isklesani kamen osvijetljen je malim lampama, a svaki detalj priča svoju priču. Katakombe su izgrađene po nalogu vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića, kao mjesto posljednjeg počivališta njegove porodice. Zavirite u ovaj nesvakidašnji prostor i saznajte šta sve krije…

 

7. PLIVSKA JEZERA

Tokom ljetnih vrućina, rashladite se u okrilju nestvarno lijepih Plivskih jezera. Na udaljenosti od 5 kilometara od grada, dočekat će vas Veliko i Malo Plivsko jezero. Jezera imaju veliki značaj za razvoj sporta, rekreacije, sportskog ribolova, turizma i uzgoj ribe, a uz njih se nalazi auto kamp, apartmani, hotel, motel, restorani i izletišta što ovu lokaciju čini još atraktivnijom.

 

8. MUZEJ II ZASJEDANJA AVNOJ-A

Za ljubitelje historije, Muzej II zasjedanja AVNOJ-a odlično je mjesto za posjetiti prilikom boravka u Jajcu. U zgradi u kojoj se 29. i 30. novembra 1943. godine održao historijski trenutak formiranja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, danas se nalazi muzej. Pored originalne fotelje Josipa Broza i drugog namještaja, postavka sadrži djela poznatih slikara, kao i specijalnu biblioteku, a izložena je i lokomotiva Mala Partizanka.

 

9. MJESTO ODMORA I ZABAVE

Jajce je grad u kojem ćete pronaći sve što vam treba za idealan odmor. Osim kulturnog turizma ovdje je obilje prirodnih ljepota, mjesta za lov, ribolov, šetnju, ekstremne sportove, rafting, a na usluzi su pedaline, katamarani, čamci, kajaci i ostala plovila, kvadricikli, bijela kočija i poni, koji posebno privlači najmlađe posjetitelje grada, za koje su ovdje napravljena i brojna igrališta.

 

10. BROJNE MANIFESTACIJE I DOGAĐAJI

Ljetni period u Jajcu popraćen je brojnim događajima. Nezaobilazna atrakcija grada su tradicionalni skokovi s Plivskog vodopada, koji su postali međunarodna manifestacija, a održavaju se u augustu. Poznata je i vjerska manifestacija Dani sv. Ive Krstitelja, koja se održava u selu Podmilačje udaljeno 4 km od centra grada, a sve prisutne 24. juna očekuje bogat vjerski i kulturno-zabavni program. Tu su i Pozorišne/kazališne igre Bosne i Hercegovine, koje se tradicionalno održavaju prve sedmice u mjesecu junu i traju 6 dana. Početkom jula u Jajcu se organiziraju Dani srednjovjekovlja koji okupe brojne viteške družine iz BiH i inozemstva, a cilj ove manifestacije je očuvanje  bogate kulturno-historijske baštine u Jajcu.

 

Zato što jedan članak nije dovoljan….

HOTEL PLIVSKO JEZERO

KUĆA NA JEZERU MALI ĐOL

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content