10 razloga zašto posjetiti Jajce

  10 razloga zašto posjetiti Jajce

  Prirodne ljepote od kojih zastaje dah, značajni kulturno-historijski spomenici, te brojne manifestacije i događaji, čine Jajce jednom od najatraktivnijih destinacija u BiH

  Autor: Samila Ivković

  Fotografije: Samed Žužić

  1. VELIČANSTVENI VODOPAD

  Jedinstven po tome što je smješten u centru grada, jedan od najljepših vodopada na svijetu šarmira svoje posjetitelje i predstavlja simbol Jajca. Iako se ovaj grad mijenjao kroz historiju, Plivski vodopad je ostao isti. Prelijep i ponosan prkosi vremenu i osvajačima kojih je bilo mnogo. Stajati ispod vodopada visokog 20 metra, diveći se prirodnoj ljepoti i slušajući šum vode, nešto je što obavezno morate doživjeti!

   

  2. NAJLJEPŠI POGLED NA GRAD

  Posjetiti Tvrđavu u Jajcu, doživljaj je grada iz sasvim drugačije perspektive. Tvrđava je smještena nad gradom na 470 m nadmorske visine, a na putu prema njoj nalazi se Sahat kula, koja je u srednjem vijeku bila prvobitni ulaz u grad. S Tvrđave se pruža najljepši pogled na cijeli grad. Odavde ćete vidjeti i neke od građevina koje se nalaze nešto dalje od centra, poput pravoslavne Crkve Presvete Bogorodice i Franjevačkog samostana u kome se čuvaju kosti posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

   

  3. KRALJEVSKI GRAD

  Jajce je daleko poznat kao kraljevski grad, što je motiv više da prošetate njegovim starim dijelom u kojem se isprepliću ostaci bosanskog kraljevstva, osmanske imperije, očuvane arhitekture, zidina, kaldrme… Ovdje je krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević u Crkvi Svete Marije koja se nalazi unutar historijske jezgre grada. Dok ne dođete ovdje, niste ni svjesni kakva bogatstva krije ovaj grad. Upustite se u avanturu i uživajte u istraživanju Jajca!

   

  4. STARE BOSANSKE KUĆE

  Poželite li nakratko uploviti u prošlost i na trenutak osjetiti kako se nekada živjelo, to ćete uspjeti ako posjetite jednu od starih bosanskih kuća u Jajcu. Vaš izbor može biti Omer begova kuća, Kršlakova stara kuća ili Šarenica kuća. Svaka od njih će vas jednako šarmirati svojom zanimljivom pričom i tradicionalnim izgledom.

   

  5. MLINČIĆI – DRAGULJI NAŠE CIVILIZACIJE

  Ako ne znate gdje se nalazi raj na zemlji, otkrit ćete prilikom posjete vodenih mlinova u Jajcu. Dvadeset starih tradicionalnih vodenica, smještenih jedna do druge na rijeci Plivi, zapanjit će svakog ko se nađe u blizini ovih dragulja naše civilizacije. Potpunom ugođaju doprinosi uređeni park s klupama, ljetni bar, zelenilo, svjež zrak, patke… Prirodna oaza mira i prizor koji se ne zaboravlja!

   

  6. KATAKOMBE

  Jedan od najzanimljivijih spomenika na području Jajca su Katakombe ili podzemna crkva isklesana u stijeni prije više od 600 godina. Isklesani kamen osvijetljen je malim lampama, a svaki detalj priča svoju priču. Katakombe su izgrađene po nalogu vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića, kao mjesto posljednjeg počivališta njegove porodice. Zavirite u ovaj nesvakidašnji prostor i saznajte šta sve krije…

   

  7. PLIVSKA JEZERA

  Tokom ljetnih vrućina, rashladite se u okrilju nestvarno lijepih Plivskih jezera. Na udaljenosti od 5 kilometara od grada, dočekat će vas Veliko i Malo Plivsko jezero. Jezera imaju veliki značaj za razvoj sporta, rekreacije, sportskog ribolova, turizma i uzgoj ribe, a uz njih se nalazi auto kamp, apartmani, hotel, motel, restorani i izletišta što ovu lokaciju čini još atraktivnijom.

   

  8. MUZEJ II ZASJEDANJA AVNOJ-A

  Za ljubitelje historije, Muzej II zasjedanja AVNOJ-a odlično je mjesto za posjetiti prilikom boravka u Jajcu. U zgradi u kojoj se 29. i 30. novembra 1943. godine održao historijski trenutak formiranja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, danas se nalazi muzej. Pored originalne fotelje Josipa Broza i drugog namještaja, postavka sadrži djela poznatih slikara, kao i specijalnu biblioteku, a izložena je i lokomotiva Mala Partizanka.

   

  9. MJESTO ODMORA I ZABAVE

  Jajce je grad u kojem ćete pronaći sve što vam treba za idealan odmor. Osim kulturnog turizma ovdje je obilje prirodnih ljepota, mjesta za lov, ribolov, šetnju, ekstremne sportove, rafting, a na usluzi su pedaline, katamarani, čamci, kajaci i ostala plovila, kvadricikli, bijela kočija i poni, koji posebno privlači najmlađe posjetitelje grada, za koje su ovdje napravljena i brojna igrališta.

   

  10. BROJNE MANIFESTACIJE I DOGAĐAJI

  Ljetni period u Jajcu popraćen je brojnim događajima. Nezaobilazna atrakcija grada su tradicionalni skokovi s Plivskog vodopada, koji su postali međunarodna manifestacija, a održavaju se u augustu. Poznata je i vjerska manifestacija Dani sv. Ive Krstitelja, koja se održava u selu Podmilačje udaljeno 4 km od centra grada, a sve prisutne 24. juna očekuje bogat vjerski i kulturno-zabavni program. Tu su i Pozorišne/kazališne igre Bosne i Hercegovine, koje se tradicionalno održavaju prve sedmice u mjesecu junu i traju 6 dana. Početkom jula u Jajcu se organiziraju Dani srednjovjekovlja koji okupe brojne viteške družine iz BiH i inozemstva, a cilj ove manifestacije je očuvanje  bogate kulturno-historijske baštine u Jajcu.

   

  Zato što jedan članak nije dovoljan….

  HOTEL PLIVSKO JEZERO

  KUĆA NA JEZERU MALI ĐOL