365 dana na Ravnoj planini

Ski centar Ravna planina nalazi se na 20 km od Sarajeva i na samo 2 km od centra Pala, po ravnom magistralnom putu koji ovu opštinu povezuje s Podgrabom i Pračom.

Riječ je o moderno uređenom turističkom centru, koji po sadržajima koje nudi u zimskoj i ljetnoj sezoni, već sada ne zaostaje za sličnim centrima širom regiona i Evrope. Ipak, ono što ovo skijalište i turistički centar čini specifičnim jeste kabinska gondola, prva u BiH, koja je u rad puštena krajem decembra 2017. godine, a koja ima 19 kabina kapaciteta 10 sjedišta i može da preveze 2200 putnika/skijaša na sat. Upravo se privode kraju i radovi na dodatnim ljetnim sadržajima, s kojima će ljetna sezona biti još bolja od trenutne, koja je imala izuzetnu posjećenost. 

Po zimskim sadržajima, ovo je već svojevrstan regionalni skijaški i sportski brend. Staze u potpunosti ispunjavaju kriterije za najveća evropska i svjetska takmičenja, kao i za treninge profesionalnih skijaša. Zbog toga je centar u najužoj konkurenciji da dobije organizaciju Evropa kupa, najvećeg i najozbiljnijeg skijaškog takmičenja, koje se u BiH nije održavalo još od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Ski centar Ravna planina posjeduje 12,5 kilometara uređenih staza za sve kategorije skijaša. Riječ je o dvije plave staze za rekreativce, jednoj crvenoj i jednoj crnoj stazi za one najbolje skijaše.

Glavna staza Stjenčica, na kojoj se organizuju treninzi i trke, duga 1400 metara, prošla je proces homologacije tokom kojeg su stručnjaci FIS-e utvrdili da zadovoljava sve svjetske standarde. Staze su pokrivene modernim sistemom za vještačko osnježavanje. To omogućava da skijanje u ovom centru traje više od 110 dana u godini, odnosno do kraja marta, koliko je trajalo protekle sezone, koja se smatra najboljom od otvaranja centra.

Hotelsko apartmansko naselje

Završen je projekt izgradnje smještajnih kapaciteta najvišeg ranga, koji će gostima Ravne planine omogućiti pun komfor i višednevno uživanje u sadržajima centra. U planu je izgradnja tri hotela sa svim sadržajima, otvoreno-zatvorenim bazenom, klizalištem, najmodernijim spa centrima i svim pratećim sadržajima. Izgradnjom ovih smještajnih kapaciteta bit će zaokružena ponuda Ski centra Ravna planina. U blizini skijališta gradi se i odvojeno vikend naselje s preko 30 planinskih vikendica.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content