5 gradova u Njemačkoj koji će vas oduševiti

Prirodna bogatstva bila su od velikog značaja za razvijanje Njemačke koja se praktično oduvijek ponosila idiličnim izgledom, ali i zavidnim uslovima za život.

Za taj dio zaslužan je položaj zemlje koji jednim dijelom izlazi na sjeverno more, dok je čak 29 posto države prekriveno šumama, a tu je i mnogo planina, rijeka i plodnih polja. Ne čudi što su i sami Nijemci izuzetno ponosni na svoju zemlju i odnose se prema svakom dijelu nje, baš kao da su u vlastitoj kući i dvorištu.

Svaka građevina koja je izgrađena morala je da se uklopi i prethodni urbanistički plan grada i okolinu, što je samo još jedan od razloga zbog koga će vas njihova idiličnost očarati, a mnogo je više razloga da ih posjetite. Otkrivamo vam pet takvih mjesta i razloge zbog čega biste baš njih trebalo da vidite.

Rotenburg Pixabay – Zachtleven

Rotenburg

Radi se o jednom od najljepših gradića u Njemačkoj i veoma je blizu Minhena, Nirmberga i Štutgarta. Ima tek oko 20 hiljada stanovnika, ali, vjerovali ili ne, jedan dan vam možda ne bude dovoljan da obiđete sve što nudi. Najotmjeniji dio je Altštat, odnosno stari srednjovjekovni grad, koji se cijeli vidi s kule Gradske vijećnice. Najbolji period za posjetu je rano ujutru zbog navale turista – piše elle.rs.

Osim toga što je dobro povezan s ostalim gradovima juga, u njemu se nalaze neke od najbolje očuvanih srednjovjekovnih građevina. Neki od zidova koji vuku porijeklo još iz 14. vijeka i dalje su lijepo očuvani. Rotenburg posjeduje mnoštvo zanimljivih atrakcija kao što je historijska pijaca na gradskom trgu ili crkva Svetog Jakoba.

Dinkelsbul

Ako bismo morali da navedemo manu prethodnog Rotenburga, to je veliki broj turista. U blizini se nalazi još jedan šarmantni gradić – Dinkelsbul, ali u njemu je mnogo manja gužva. Zanimljiv je po tome što je tokom Reformacije prihvatao i protestante i katolike. Kućice su kao iz bajke, a karakterišu ih slatki prozorčići.

Predstavlja savršeno mjesto u kojem ćete moći da se upoznate s njemačkom kulturom i svakodnevnim načinom života i to bez da se gurate po ulicama zbog velikog broja posjetitelja.

https://www.instagram.com/p/BVQQA9NhJXb/?utm_source=ig_embed

Foto: Pixabaykordi_vahle

Ramzau

Crkva Svetog Sebastijana koja se nalazi u ovom gradiću je među najčuvenijima u cijeloj Njemačkoj i često je naslovnicama raznih brošura. Blizu je i Bodensko jezero. Poznat je i po festivalu koji se održava u jesen, a kada se krave s pašnjaka vraćaju u grad zbog hladnih zima. Pa ako ste u potrazi za mirnim odmorom u nekom alpskom selu, Ramzau je definitivno odličan izbor.

https://www.instagram.com/p/BTTMda5DCyy/?utm_source=ig_embed

Pixabay-justmarius_de

Libek

Na sjeveru Njemačke nalazi se jedan od najčudesnijih srednjovjekovnih gradova s prelijepim starim gradskim jezgrom – Libek. I danas ovdje opstaje čuvena kapija iz 15. vijeka građena od crvenih cigli. U gradu se nalazi nekoliko crkvi i u svakoj od njih ćete otkriti zanimljivosti iz crkvene umjetnosti.

Ono što karakteriše ovaj grad jeste to što se nalazi odmah pored mora, pa ćete uživati u pogledu na pučinu i brodove. Libek je, također, nadaleko čuven po marcipanima – piše elle.rs.

https://www.instagram.com/p/BTXDthahbPH/?utm_source=ig_embed

Foto: Pixabay-Trude55

Majsen

Jedan je od najstarijih gradova u Saksoniji, tako da je vrijedan posjete. Na prvi pogled, zbog svojih crvenih krovova i zamka s katedralom na brdu iznad grada, veoma podsjeća na Prag. Ali, kulturni identitet grada je 100 posto njemački.

Ono po čemu je Majsen poznat jeste izrada porculana koja je ovdje starovala još prije pet-šest vjekova, a održala se sve do danas. Albrehtsburg, gradski zamak, star je više od šest stotina godina, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se katedrala građena u gotskom stilu.

https://www.instagram.com/p/BVY0SYYDyIa/?utm_source=ig_embed

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content