5 manifestacija koje ne trebate propustiti u Jajcu ovog ljeta

Najveće bogatstvo Jajca jesu njegove prirodne i historijske znamenitosti, ali to ne smije biti jedini razlog da krenete put ovog prekrasnog grada. Ukoliko želite uživati u vrhunskim pozorišnim predstavama, posmatrati tradicionalne skokove s vodopada ili se upoznati sa srednjovjekovnom baštinom grada, onda posjetite neke od brojnih kulturno-sportskih manifestacija koje svake godine u ovaj grad privuku veliki broj turista i čine poseban dio turističke ponude Jajca. 

Autorica: Semra Hodžić

 1. Pozorišne/Kazališne igre BiH

Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu praznik su za sve ljubitelje „daski koje život znače“, stoga se potpuno opravdano ubrajaju u najvažniji kulturni događaj u godini. Najstariji je to festival u BiH koji već četiri decenije okuplja sve poznate teatarske grupe iz Bosne i Hercegovine na jednom mjestu. Ovogodišnje su najavljene za kraj augusta, u periodu od 28.8. do 04.9, i šest dana koliko traju ključ grada Jajca preuzimaju glumci. Nagrade publike ili stručnog žirija kojima su se do sada okitila velika glumačka imena bh. pozorišne scene ponos su i dika svih onih koji je osvoje upravo u Jajcu, a aplauzi i priče o festivalu još dugo odjekuju gradom nakon festivala.

 1. Likovna kolonija – Jajce Art

Jajce je grad za kojeg se čini da je kao slika koju je samo potrebno uokviriti, stoga je sasvim razumljivo da upravo u njemu mnogi umjetnici dolaze pronaći inspiraciju. Prije nekoliko godina u njemu je zaživjela i postaje tradicionalna likovna kolonija koja se početkom ljeta odvija na lokacijama u gradu koje po svojim historijskim, kulturnim i prirodnim obilježjima najvjernije prezentuju Jajce i Bosnu i Hercegovinu. Tokom svog boravka u Jajcu slikari posjećuju najznačajnije kulturno–historijske spomenike, te na svojim platnima ovjekovječuju trenutke provedene u ovom čarobnom gradu. Posljednjeg dana kolonije organizira se izložba radova nastalih u njenim okvirima u Gradskoj galeriji Jajce.

 1. Dani srednjovjekovlja

Ako želite otputovati kroz vrijeme, pa u starom srednjovjekovnom gradu sresti vitezove koji se na tvrđavi poklanjaju posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću, doživjeti da gledate viteške igre ili poslušate koncert srednjovjekovne muzike, onda u julu planirajte put u Jajce na tradicionalne Dane srednjovjekovlja! Upoznajte se s našim starim pismom – bosančicom i naučite kako je pisati, kako mačevati ili se okušajte u radionicama streličarstva! Na ovoj manifestaciji koja se održava u organizaciji Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca na jedinstven način ćete se upoznati sa srednjovjekovnom baštinom Jajca.

 1. Festivali folklora 

Jednako kao što vas u prošlost vraćaju vitezovi na ulicama Jajca, vratit će vas i djevojke kad u „dimijama“ zaklepetaju nanulama niz kaldrmu Starog grada. U raznolikim starim narodnim nošnjama i uz tradicionalnu igru – folklor, probudit će u vama nevjerovatne emocije. Festival folklora “Dani Vlatka Jurića ” kojeg organizira KUD „Jajce“, a koji slavi različitost kulturne baštine i na kojem se na jednom mjestu mogu vidjeti specifične nošnje i igre različitih zemalja, održava se sredinom jula svake godine. Osim igre, učesnici i posjetioci posjećuju organizirane izložbe fotografija i nošnje, večer folklora i druženja u znak sjećanja na jajačkog koreografa Vlatka Jurića, čovjeka koji je svojim nesebičnim zalaganjem prenio na mnoge generacije ljubav prema bh. tradiciji i folkloru. Ako propustite ovaj festival, dođite u Jajce  u augustu kada se održava Međunarodni festival folklora „Dani mladosti“ kojeg organizira KUD „Stari grad“ Jajce.

 1. Takmičarski skokovi s Vodopada Plive

Kako je sam vodopad najveća atrakcija Jajca, tako su i skokovi s njega postali nadaleko poznati. Događaj je to koji svi žele vidjeti – hrabre skakače kako padaju niz 20 metara visok vodopad u 10 metara dubok bazen koji je dodatna sigurnost takmičarima pri manifestaciji. Skokovi s jednog od najljepših vodopada u Evropi održavaju se u takmičarskoj disciplini stil „Lasta“, te u revijalnom dijelu programa u slobodnom stilu. Svake godine na ovo takmičenje se prijavi oko 30 profesionalnih skakača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, i prvog vikenda u augustu skokovi postaju glavna tema u gradu na obalama Vrbasa i Plive, ali i šire. 


Ostale manifestacije u Jajcu:

 • Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe“, sredina maja
 • Međunarodni festival/smotra duvačkih/puhačkih orkestara-limenih glazbi, defile i koncert svakog maja
 • Dječiji festival folklora u maju
 • Dani Svetog Ive, hodočašće u junu svake godine
 • Sajam turizma ili eko proizvoda „STEP“ u jesen
 • Septembarske večeri
 • Šopovi dani na Plivi, književna manifestacija, oktobar
 • Dani AVNOJ-a, novembar

https://furaj.ba/dev2/jajce-uzitak-kojeg-cete-tesko-nadmasiti/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content