5 razloga zašto je dobro putovati sam

Ako se na putovanje iz nekog razloga uputite sami, to će biti jedno fantastično iskustvo. Osim što upoznate neke druge dijelove svijeta, na putovanjima imate priliku upoznati i različite kulture, jezike, gastronomiju i ljude iz svih dijelova svijeta.

Prvi put kad se na putovanje uputite sami, jer vam je prijatelj u posljednji trenutak odgodio, bit će vam čudno, naročito ako se volite družiti s ljudima. Ako ste čak i povučeni, zapitat ćete se kako da sami izdržite sedam i više dana. Možda niste ni neki tip od organizacije, to je uvijek sve prijatelj obavljao. Kako ćete baš sve obavljati sami? Lako. Snaći ćete se. Samo nemojte otkazivati putovanje. Ako idete preko agencije, u grupi ćete sigurno naći ljude s kojima ćete kliknuti i koji će vam solo putovanje učiniti ugodnim. Ako idete na drugi kraj svijeta sami, vratit ćete se s mnogo više iskustva nego da ste imali društvo sve vrijeme tokom putovanja.

#1 Sve zavisi o vama

Iskustvo dijeljenja trenutka s nekim nema cijenu i nerijetko se pamti cijeli život, no to ne znači da bi trenutak trebao biti loš ako ste sami. Imate svoj mir, imate možda knjigu ili fotoaparat, imate priliku da otkrijete što sve zapravo možete napraviti sami.  Onog trena kada krenete na put, znate da sve zavisi o vama.I ono loše, i ono dobro.

Solo putnici nisu rijetkost i nemojte misliti da ćete nekom biti čudni jer putujete sami. Odavno je to prestalo biti čudno, a s Google Mapsom i društvenim mrežama nikad niste sami i zaglavljeni, sve dok imate baterije i signala.

#2 Vaš budžet je samo vaš

Solo putovanje je nerijetko skuplje. Jednokrevetne sobe su skuplje, nego kada dvoje podijeli dvokrevetnu. Isto je i s iznajmljivanjem automobila. Svi troškovi su samo vaši. Zato ćete više paziti na šta trošite. Možda ćete otkriti da je u redu spavati u jeftinom hostelu, a vaš suputnik je uvijek birao otmjenija mjesta na koja biste potrošili dosta novca. Možda biste udvoje više trošili na hranu, a solo ćete se snaći i u fast-foodu Ok, radili ste s prijateljem kompromise jer je put udvoje takav, kompromisi su nužni. Sada to ne morate raditi, vaš budžet je samo vaš.

#3 Niko ne zna ko ste

Nema etiketa zanimanja kojim se bavite. Možete glumiti da ste književnik, fotograf ili kuhar, pokušati na nekoliko dana živjeti život nekog boema i prepustiti se vlastitim željama. Možete sjesti sami za šank navečer, partijati na plažama, ležati cijeli dan na terasi čitajući knjigu, otići na kurs neke lokalne kuhinje jer imate vremena. Nemojte se zatvoriti u sobu i surfati internetom, to možete raditi i u svojoj državi.

#4 Imat ćete odlične ideje

U svakodnevnom životu gdje smo stisnuti između posla, novca i privatnih problema, često nemamo vremena za razmisliti o ničem osim kako doći kući, nešto pojesti i zaspati. Kad odemo na put, mijenjaju se perspektive, ali ako imate suputnika i dalje će vas pratiti tuđi glas. Ostavljeni sami, napokon ćete ući u zonu dosade, vrlo potrebne stvari da vam krenu padati ideje na um. Um treba biti oslobođen distrakcija da bi bio kreativan. Zato vam se nekad i dogodi da ne možete navečer zaspati, jer se mozak krenuo odmarati i krenule su vam analize po glavi te na kraju neka ideja bljesne, zbog koje se morate dići i zapisati je. Nemojte vjerovati da ćete se ujutro sjetiti ideje, nećete.

#5 Upoznat ćete više ljudi

Kad putuje s nekim, nemate toliku potrebu za konverzacijom s drugim ljudima. I rijetko će vam ko pristupiti s nekim pitanjem, jer ljudi ne vole smetati nekom u društvu. No, kad putujete sami,posebno ako odaberete hostelski smještaj sa zajedničkom kuhinjom, upoznat ćete mnogo ljudi. Možda ćete naići na drugog solo putnika i s njim se zbližiti te nastaviti put, možda ćete saznati nešto novo,možda ćete steći prijatelja iz neke daleke zemlje, a možda ćete se i zaljubiti! Nikad se ne zna, samo se prepustite.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content