5 savjeta kako da izgubite kilograme tokom zimskih šetnji

Niske temperature i zimski uslovi ne bi vam trebali biti prepreka da budete aktivni na otvorenom. Više puta pisali smo o benefitima zimskih šetnji za naše zdravlje, a one vam mogu biti korisne i za mršavljenje.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Stručnjaci tvrde da ako ste ljetne mjesece proveli šećući se na otvorenom, prelazak na drugu vrstu aktivnosti tokom zimskih mjeseci može otežati gubitak kilograma. Teško vam je organizirati se, oblačiti slojeve odjeće ili slično, no ako volite šetnju podsjećamo vas da nema razloga da je ne prakticirate zimi.

Ukoliko želite smršaviti, ohrabit će vas činjenice da je jedno istraživanje pokazalo da ljudi sagorijevaju 34 posto više kalorija kada planinare po hladnijem vremenu nego kada to čine u blažim uslovima. To je zbog toga što probijanje kroz snijeg ili hodanje prema vjetru oduzimaju više energije. Osim toga, hladni zrak može vam pomoći da razbistrite misli i smanjite stres, što također ima povoljan učinak na mršavljenje.

Bez obzira na vremenske prilike, ovih pet savjeta koje vam donosimo pomoći će vam da ostanete aktivni i tokom zime, i možda će vas potaći u želji da izgledati odlično na proljeće i osjećate se mentalno odlično.

1. Ne zaboravite da su potrebni vrijeme i trud

Preporučeno je da sedmično odrasli odrade najmanje 150 minuta aerobnih vježbi umjerenog intenziteta ili 75 minuta jačeg intenziteta. No, kada pokušavate smršavjeti, morate sagorjeti više kalorija nego što ste ih unijeli. Uvijek pokušajte hodati tempom dovoljno brzim da ne možete pjevati, ali da možete razgovarati.

2. Mijenjajte tempo hodanja

Da biste sagorijevanje kalorija podigli na novu razinu, u svoje šetnje umjerenim tempom dodajte brže intervale. Mijenjajte ritam – nekoliko minuta hodajte brže, a nekoliko sporije. Uključivanje intenzivnijih intervalnih treninga pomoći će da izgubite više kilograma.

3. Držite se zdrave prehrane

Više vježbanja zapravo ne utječe na to što ili koliko biste trebali jesti. Osoba u kratkom roku može pojesti više kalorija nego što se može sagorjeti za cijeli dan. Dakle, ako vam je cilj mršavljenje, smanjite kalorije. Unos kalorija možete nadzirati i preko raznih aplikacija, a osim količine vodite računa i o kvaliteti kalorija. Prednost dajte voću, povrću, nemasnom mesu, cjelovitim žitaricama… Smanjite prerađenu hranu.

4. Dopustite sebi da se zaljubite u zimsko hodanje

Nemojte izlaziti iz kuće s mišlju da ćete se smrznuti i da će vam biti grozno, ali da to morate odraditi. Umjesto toga dopustite sebi da se zaljubite u zimsko hodanje. Slušajte grane kako se njišu na vjetru, u šetnju pozovite prijatelje, ponesite slušalice i slušajte muziku, podcaste, audioknjige… Ako vam je prehladno, dopustite si da odustanete nakon 5 ili 10 minuta. Velika je šansa da ćete, kada se malo ugrijete, nastaviti hodati unatoč toj “dozvoli”.

5. Pametno birajte odjeću

Bit ćete puno sretniji i energičniji ako tokom šetnje ostanete suhi i topli. Kad izađete van, treba vam biti malo hladno jer se tokom treninga želite osjećati ugodno od početka do kraja, bez da se preznojite. U tome će vam pomoći pametan odabir tkanina pa uložite u odjeću koja je namijenjena za ove svrhe. Dobro je obući i više slojeva tako da lako možete skinuti sloj ili dva ako shvatite da vam je prevruće. Preko usta i nosa možete lagano omotati šal, a koristan dodatak mogu vam biti i štapovi za hodanje.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

5 ZDRAVSTVENIH KORISTI OD ŠETNJE ZIMI

NOVO ISTRAŽIVANJE POKAZALO ŠTA ŠETNJA U PRIRODI ČINI ZDRAVLJU

ZAŠTO BISTE TREBALI SVAKI DAN PJEŠAČITI

ZAŠTO TREBATE PLANINARITI ZIMI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content