60 sekundi koje će vam pokazati zašto je Una jedna od najljepših rijeka!

Jedna od najljepših bosanskohercegovačkih rijeka svakako je smaragadna krajiška ljepotica Una kojoj su stari Rimljani dali ime, ostavši bez daha kad su vidjeli njene ljepote, rekavši kako je ona: Jedna, jedina!

Japodski otoci, Foto: Dron.ba

Rijeka Una izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Stražbenice u Hrvatskoj, te predstavlja najveću vrijednost prirodne baštine Nacionalnog parka Una koji je po njoj dobio ime, vrijednih prirodnih osobitosti, raznolikog i očuvanog prirodnog krajobraza iznimne ljepote te bogate kulturno – historijske baštine.

Una je poznata po svojim sedronosnim slapovima, bukovima i vodopadima, te predstavlja prave bisere ljepote kao što su: veliki vodopad u Martin Brodu, Štrbački buk, Troslap, Dvoslap i Ripački slap. Niz Martinbrodski vodopad i Štrbački buk voda se obrušava niz nekoliko manjih i većih slapova i vodopada gradeći jedinstvene sedrene tvorevine svojstvene ovoj ljepotici. U Uni je posebno interesantan živi svijet koji i sam pridonosi stvaranju sedrenih tvorevina.

Sve njene ljepote prikazala nam je ekipa produkcije Dron.ba za N1 u ovom jedinstvenom videu – pogledajte zašto je Una, jedna i jedina.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content